Pravi─Źno bi bilo da je pla─ça u HEP-u od 1.1.2024. ve─ça:
0%
15%
30%
45%
60%
Rezultati | Arhiva

 
Hot
 
 
 
8/6/2009 - Pijani milijarderi: HEP prolio milijune potpisivanjem štetnih ugovora
Izvor - Ve─Źernji list, 28. srpanj 2009.
 
 • Kao ┼íto je Ve─Źernji list ve─ç objavio, HEP je sredinom pro┼íle godine kupio 350 megavata elektri─Źne energije, ┼íto je 3,1 milijun megavatsati (megavati se kupuju, a megavatsati se tro┼íe) za ukupno 255 milijuna eura, i to u vrijeme kad su cijene na me─Ĺunarodnom tr┼żi┼ítu bile rekordne, daleko vi┼íe nego danas. I na toj lo┼íoj trgovini izgubio 1,4 milijarde kuna.

  Ali, to nije sve!
  U prvih pet mjeseci 2009. godine, dakle u vrijeme kad je ve─ç po─Źeo tro┼íiti skupu struju kupljenu od tvrtki Korlea, Rudnap i EFT, HEP je imao goleme vi┼íkove elektri─Źne energije u no─çnim satima. Ve─Źernjakov izvor iz energetskih krugova, tvrdi da je HEP tada prodao 120 tisu─ça MWh po cijeni od 23 eura za MWh. Dakle u vrijeme kad je pla─çao struju po 82 eura prodavao je za ─Źetiri puta ni┼żu cijenu. Na tom je poslu izgubio ne┼íto vi┼íe od 58 milijuna kuna. Budu─çi da se no─çni vi┼íkovi moraju prodati odmah, za njih se ne raspisuje natje─Źaj nego se prodaju izravno dogovorom, HEP je struju prodao Korlei, Rudnap-u i EFT-u ÔÇô onima od kojih je struju i kupio.

  Sklopiv┼íi iznimno nepovoljan ugovor o kupnji struje HEP je napravio i dodatnu ┼ítetu. Nije, naime, sklopio ugovor po kojem bi mogao odustati od dijela koli─Źina u slu─Źaju da uspije proizvesti dovoljno elektri─Źne energije! Zbog toga je izgubio jo┼í 27 milijuna eura!

  Daleko pametniji ugovor sklopila je primjerice Bosna i Hercegovina pa su njihovi gubici na uvoznoj struji znatno manji od hrvatskih. HEP-u se ve─ç po─Źetkom 2009. godine po─Źelo obijati o glavu sklapanje nepovoljnog ugovora. Akumulacije hidroelektrana bile su pune, vode je bilo vi┼íe nego dovoljno i HEP je mogao sam pokriti gotovo sve svoje potrebe, no morao je doslovce prolijevati vodu, a s njome i milijune eura vrijednu struju.

  Kiša pokvarila planove
  Ve─Źernji list posjeduje slu┼żbene HEP-ove podatke koji pokazuju da je zbog vi┼íka skupo pla─çene struje u sustavu iz akumulacija hidroelektrana Senj i Zaku─Źac morao izlijevati vodu koju bi u normalnoj situaciji upotrijebio za jeftinu proizvodnju struje.

  Dakle, zbog katastrofalnih ugovora koje je potpisao predsjednik uprave HEP-a Ivan Mravak HEP je prvo spr┼żio 1,4 milijarde kuna, a nakon toga je iz hidroelektrana prolio jo┼í dodatnih 27 milijuna eura koliko bi vrijedila struja da su je sami proizveli umjesto uvezli. Iz HE Senj su, naime, izlili vodu dostatnu za proizvodnju 250 tisu─ça MWh, a iz HE Zaku─Źac jo┼í 101 tisu─çu MWh.

  Sustav jednostavno nije mogao podnijeti vi┼íak elektri─Źne energije, a kako je ki┼ía i dalje padala, a akumulacije Peru─Źa, Bu┼íko blato i Kru┼í─Źica se neprestano punile, HEP je morao prolijevati vodu i istovremeno pla─çati skupu struju koju je ugovorio samo nekoliko mjeseci prije.

  Ba┼í zato ┼íto su takve situacije iznimno ─Źeste, naro─Źito u zemljama poput Hrvatske bogatima hidroenergijom, kupovanje struje na godi┼ínjoj bazi se izbjegava.

  Uostalom, takva struja je, suprotno tvrdnjama šefova HEP-a, skuplja nego kada se kupuje na kraći rok. HEP je štoviše kupio struje za vršno (najveće) opterećenje pa je cijelo vrijeme imao i goleme viškove.

  Plinska kriza kao alibi
  Glasnogovornik HEP-a Radomir Mili┼íi─ç pohvalio se prije dva tjedna, dok je jo┼í ┼żelio raditi svoj posao i odgovarati na upite iz Ve─Źernjeg lista, da su godi┼ínji ugovori omogu─çili stabilnu opskrbu Hrvatske strujom u vrijeme zimske plinske krize. No, podaci koje nam je dostavio visokopozicionirani djelatnik HEP-a pokazuju da su upravo u to vrijeme prolili najvi┼íe vode iz hidroelektrana i tako dodatno pove─çali gubitak.
 
8/6/2009 - DARE┼ŻLJIVI HEP: Klubovima milijuni eura, a oboljelima 30.000 kuna
Izvor - Jutarnji list, 26. srpanj 2009.
 
 • Uprava Hrvatske elektroprivrede ovih dana ─çe prvi put odgovoriti na upite o koli─Źini i motivima svojih brojnih sponzorstava.
  Kako doznajemo dio kriminalisti─Źke obrade nad HEP-om posve─çen je brojnim sponzorstvima i donacijama tog javnog poduze─ça, koje ono ─Źesto zamata u forme ÔÇťreklamne kampanjeÔÇŁ
  Izvori Jutarnjeg lista bliski istrazi tvrde kako se sponzorstva HEP-a u posljednjih nekoliko godina kre─çu i do trideset milijuna kuna godi┼ínje, dok su iznosi neformalnih sponzorstava, donacija i poklona, ukupno mo┼żda i ve─çi.

  Iz izvora bliskih istrazi saznajemo tako da je broj sponzorstava od 2003. do 2006. narastao za tri puta. Prije nego ┼íto je upravu HEP-a preuzeo Ivan Mravak, u razli─Źita sponzorstva, donacije i promid┼żbu putem sponzorstava HEP je tro┼íio iznose od nekoliko milijuna kuna. U 2003. na te je izdatke utro┼íen ukupno 7,9 milijuna kuna.

  Nakon samo tri godine ti su se iznosi gotovo u─Źetverostru─Źili. U 2006. je, tako, na donacije i ÔÇťreklamna sponzorstvaÔÇŁ utro┼íemo 25,6 milijuna kuna. Te je godine nogometnom klubu Hajduk HEP donirao 2,8 milijuna kuna, dok je splitske ko┼íarka┼íke, rukometne i vaterpolo klubove sponzorirao s pribli┼żno 5 milijuna kuna. Vi┼íemilijunske iznose dobivali su i NK Dinamo te Rukometni klub Zagreb.

  Za Udrugu branitelja u HEP-u, Uprava je iste godine izdvojila 1,7 milijuna kuna dok je Zakladi za istinu o Domovinskom ratu (koja zastupa interese generala Ante Gotovine) HEP donirao pola milijuna kuna. Darivaju─çi ┼íakom i kapom braniteljske udruge, razne zaklade i mo─çne sportske klubove, HEP se daleko manje dare┼żljivim pokazao u skrbi za te┼íko oboljele i zdravstveno i socijalno ugro┼żene.

  Udruzi oboljelih od od leukemije tako je donirao 20 tisu─ça kuna, a udrugu oboljelih od Downova sindroma tako─Ĺer je pomogao ÔÇťna kapaljkuÔÇŁ s 10 tisu─ça kuna. Istovremeno je sinu jednog od ─Źlanova Uprave poklonio dizajnerski namje┼ítaj u vrijednosti 22 tisu─çe kuna, a toliko je ko┼ítala i jedna stolica poklonjena don Vinku Sanaderu, bratu biv┼íeg premijera, kojeg uz Luku Bebi─ça, mnogi smatraju i jednim od glavnih kadrovika HEP-a d.d. U kaznenoj prijavi djelatnika HEP-a protiv ─Źlana uprave ┼Żeljka Kljakovi─ça Ga┼ípi─ça, navodi se i informacija ÔÇťo velikom broju poklonjenih mobilnih telefona i ra─Źunala.ÔÇŁ

  Uprava Hrvatske elektroprivrede do danas nikada nije progovorila o svojim sponzorstvima. Na upite novinara redovito je odgovorala ┼íutnjom, premda je rije─Ź o kompaniji u stopostotnom dr┼żavnom vlasni┼ítvu.

  Na nedavni upit koliko novca tvrtka pla─ça Upravi NK Dinamo, ─Źiji igra─Źi nose HEP-ove reklame na le─Ĺima, glasnogovornik tvrtke odgovorio je da se ÔÇťuprava ne ┼żeli izja┼ínjavati o iznosima donacija i sponzorstava.ÔÇŁ Istaknuo je i da su ÔÇťdonacije i sponzorstva dio reklamne i poslovne politike HEP-a.ÔÇŁ No, izvori Jutarnjeg napominju da se dr┼żavni monopolist nema razloga reklamirati.
 
8/6/2009 - Dare┼żljivi HEP poklonio Sanaderovom bratu stolac vrijedan tri tisu─çe eura?
Izvor - Jutarnji list, 25. srpanj 2009.
 
 • Premijerka Jadranka Kosor odlu─Źila je smijeniti Ivana Mravka, predsjednika Uprave HEP-a, na osnovi podataka o istragama koje Dr┼żavno odvjetni┼ítvo i MUP vode protiv njega i nekolicine ─Źelnih ljudi Elektroprivrede.
  Kako doznajemo, USKOK i policija provjeravaju niz kaznenih prijava koje su djelatnici HEP-a podigli protiv ─Źlanova Uprave Ivana Mravka, ┼Żeljka Kljakovi─ça Ga┼ípi─ça te nekolicine direktora, me─Ĺu kojima je i Renato Prki─ç, direktor Elektrodalmacije, a istraga se vodi u nekoliko pravaca.
  Ve─çina prijava odnosi se na ┼ítetne ugovore, nepotizam, korupciju i netransparentnu javnu nabavu. Dio prijava ukazuje na mogu─çu korupciju izme─Ĺu HEP-a i autora niza stru─Źnih studija kojima se podupiru poslovni planovi Uprave, od kojih su ve─çinu izradili Ekonomski fakultet u Zagrebu i Ekonomski fakultet u Splitu.

  Najozbiljnije optu┼żbe koje ovih dana provjeravaju MUP i DORH govore o la┼żiranju bilance za pro┼ílu godinu kojom HEP pokriva gubitke od pribli┼żno milijardu i pol kuna nastale na neracionalnom uvozu skupe struje i netransparentnom tro┼íenju sredstava. Provjeravaju se i razli─Źita sponzorstva Uprave HEP-a, kao i nabava voznog parka Uprave vrijednog gotovo pola milijuna eura. Me─Ĺu privima je u rujnu pro┼íle godine USKOK-u stigla prijava grupe djelatnika HEP-a d.d. Zagreb, u kojoj su pobrojane navodne ÔÇťnezakonite i kriminalne radnje direktora HEP-a ┼Żeljka Kljakovi─ça Ga┼ípi─çaÔÇŁ.

  U prijavi se navodi da je Kljakovi─ç Ga┼ípi─ç kao direktor Proizvodnog podru─Źja Hidroelektrana Jug u svom ─Źetverogodi┼ínjem mandatu (prije dolaska u Upravu) tra┼żio i dobio novac na ┼żirora─Źun svog sina Ivana Kljakovi─ça Ga┼ípi─ça od poslovnih partnera HEP-a: Croatia osiguranje, Ing atesta Split, Brodarskog instituta, Kon─Źar In┼żinjeringa, Ingre itd.

  Nadalje, u prijavi djelatnika HEP-a koju provjerava USKOK tvrdi se da je Kljakovi─ç Ga┼ípi─ç prije dolaska na funkciju ─Źlana Uprave HEP-a d.d. ÔÇťna ilegalan na─Źin poklanjao na desetine skupih prijenosnih ra─Źunala i mobitelaÔÇŁ.

  Djelatnici optu┼żuju Kljakovi─ça Ga┼ípi─ça i da je ÔÇťsvojim radom i djelovanjem kao direktor Proizvodnog podru─Źja Hidroelektrana Jug lo┼íim odr┼żavanjem opreme uzorokovao niz kvarova na energetskim objektima.

  HEP je financirao i kupnju ekskluzivnog namještaja za neke od svojih direktora, a jednu dizajnersku stolicu vrijednu tri tisuće eura, prema prijavi, poklonio je don Vinku Sanaderu, bratu bivšeg hrvatskog premijera.

  Najte┼że optu┼żbe vezuju se uz navodno falsificiranje bilance tvrtke za pro┼ílu godinu, kojom se namjeravalo prikriti gubitke od pribli┼żno 1,5 milijardi kuna. Najve─çi dio tog gubitka nastao je neracionalnim uvozom elektri─Źne energije u predzadnjem kvartalu 2009., kada je HEP od nekoliko dobavlja─Źa kupio struju po cijeni 83,3 eura za MWh, ┼íto je bilo gotovo dvostruko skuplje od prosje─Źne cijene na tr┼żi┼ítu elektri─Źne energije tijekom 2008. godine. Iako se radi dovr┼íenju kapitalnih investicija, od 2005. do danas, a HEP se zadu┼żio na vi┼íe od 2,5 milijardi kuna, ni jedan od kapitalnih objekata ne─çe biti dovr┼íen u predvi─Ĺenom roku, a ve─çina ni zapo─Źeta.
 
8/6/2009 - Rastrošnost: HEP stranicu ugovora platio 45 tisuća kuna
Izvor - Ve─Źernji list, 24. srpanj 2009.
 
 • Uprava HEP-a je, naime, od sije─Źnja 2007. do kraja srpnja 2008. godine Ekonomskom fakultetu za razne usluge isplatila ne┼íto vi┼íe od ┼íest milijuna kuna.

  Hrvatska elektroprivreda izgubila je u samo godinu dana najmanje 1,4 milijardi kuna na kupnji i prodaji struje, o ─Źemu je Ve─Źernji list ve─ç pisao, no usprkos tome ─Źlanovi uprave te tvrtke imaju pravo na goleme otpremnine i povlastice. Njihovo pravo na gotovo milijun kuna otpremnine proizlazi iz menad┼żerskih ugovora koje je za HEP sastavio Ekonomski fakultet.
  Ugovore od samo ─Źetiri stranice i 21 ─Źlanka dekan zagreba─Źkog Ekonomskog fakulteta Darko Tipuri─ç HEP-u je naplatio 180 tisu─ça kuna, odnosno 45 tisu─ça kuna po stranici!

  Identi─Źni ugovori
  ÔÇô Najgore je ┼íto ti menad┼żerski ugovori uop─çe nisu ne┼íto posebno, gotovo su identi─Źni onima koje su ─Źlanovi uprave prije imali. Trebalo je samo promijeniti imena i iznose ÔÇô rekao nam je visokopozicionirani djelatnik HEP-a zgro┼żen astronomskim iznosom pla─çenim za sastavljanje ugovora.
  ┼átovi┼íe, HEP ugovore uop─çe nije morao naru─Źivati od Ekonomskog fakulteta jer je u toj kompaniji zaposleno vi┼íe od 120 pravnika sposobnih sastaviti bilo koji ugovor. Ve─Źernji list posjeduje ugovor izme─Ĺu Ekonomskog fakulteta i Hrvatske elektroprivrede, potpisali su ga dekan Darko Tipuri─ç i predsjednik uprave Ivan Mravak, iz velja─Źe pro┼íle godine, prema kojem se HEP ugovorenih 180 tisu─ça kuna, za posao koji sposobnom pravniku oduzme najvi┼íe nekoliko sati, obvezuje isplatiti u pet rata.
  Poznavatelji prilika u akademskoj zajednici tvrde da nije ni┼íta neobi─Źno da tvrtke od fakulteta naru─Źuju konzultantske usluge i studije te da profesori koji na njima rade i koji ih ugovaraju obi─Źno zadr┼żavaju najve─çi dio novca, a samo manji dio ostaje fakultetu. Je li tako bilo i u ovom slu─Źaju nismo uspjeli provjeriti iako smo nekoliko dana poku┼íavali stupiti u kontakt s dekanom Ekonomije Darkom Tipuri─çem.
  No, osim ┼íto su ih skupo platili ─Źlanovi uprave HEP spornim su ugovorima prekr┼íili i bolje poslovne obi─Źaje. Naime, ugovore je za njih trebao naru─Źiti Nadzorni odbor, a ne uprava. No, Nadzorni odbor ne samo ┼íto nije dao izraditi menad┼żerske ugovore nego ih nije ni vidio, a prihvatio ih je samo s jednim glasom protiv. Nisu ni raspravljali za┼íto je HEP ugovore naru─Źio od Ekonomskog fakulteta, a ne od Pravnog ili nekog odvjetni─Źkog ureda, ┼íto bi bilo puno logi─Źnije, ako ve─ç uprava nema povjerenja u vlastite pravnike.

  Suradnja HEP-a i Ekonomskog fakulteta nije se zaustavila na preskupim menad┼żerskim ugovorima ÔÇô ako je suditi po ispisu iz HEP-ova ra─Źunovodstvenog programa.

  Uprava HEP-a je, naime, od sije─Źnja 2007. do kraja srpnja 2008. godine Ekonomskom fakultetu za razne usluge isplatila ne┼íto vi┼íe od ┼íest milijuna kuna. U taj iznos nisu ura─Źunati drugi dijelovi Elektroprivrede koji su tako─Ĺer poslovali s Ekonomskim fakultetom.

  Te─Źaj za nadzornike
  Iz ispisa svih ra─Źuna pla─çenih Ekonomskom fakultetu vidljivo je da je HEP svojim vi┼íe rangiranim zaposlenicima pla─çao edukaciju kojom su dobivali certifikate za ─Źlanove nadzornih odbora. Seminare koje je organizirao Darko Tipuri─ç HEP je pla─çao 18 tisu─ça kuna po osobi. No, ta im edukacija uop─çe nije trebala za posao, nego da bi jednog dana kada napuste ─Źelne funkcije u HEP-u mogli i dalje zara─Ĺivati nadziru─çi poslovanje velikih tvrtki.

  Unato─Ź na┼íem pisanom zahtjevu, od glasnogovornika HEP-a Radomira Mili┼íi─ça nismo dobili odgovore na pitanja za┼íto je HEP svojim zaposlenicima pla─çao nepotrebnu edukaciju, astronomski skupe ugovore te kakve je sve poslove Ekonomski fakultet odra─Ĺivao za Hrvatsku elektroprivredu. ┼átovi┼íe Mili┼íi─ç je jednostavno odbio odgovoriti.
 
8/6/2009 - SMJENA: Mravaka ─çe Vlada smijeniti za primjer ostalim direktorima javnih poduze─ça
Izvor - Ve─Źernji list, 23. srpanj 2009.
 
 • Vlada bi na sjednici u petak trebala smijeniti predsjednika uprave Hrvatske elektroprivrede Ivana Mravaka. Informaciju o smjeni potvrdio nam je visokopozicionirani izvor iz Vlade koji je zamolio za anonimnost dok Vlada na sjednici zakazanoj za 16 sati ne potvrdi smjenu jednog od najkompromitiranijih direktora javnih poduze─ça.

  Ve─Źernji list je, naime, otkrio da je Ivan Mravak u ime HEP-a kupovao struju na me─Ĺunarodnom tr┼żi┼ítu po 83 eura, a prodavao je TLM-u za samo 20,5 eura. No, struja nije zavr┼íavala u ┼íibenskoj tvornici, nego u mostarskom Aluminiju, ─Źime se zapravo subvencionirala proizvodnja u susjednoj dr┼żavi.

  Mravak je na tim poslovima izgubio ukupno 1,4 milijarde kuna, no nitko nije postavljao pitanje njegove odgovornosti dok Ve─Źernji list nije otkrio kakve se sve pogre┼íne poslovne odluke donose u HEP-u.

  Iz Vlade doznajemo da je smjena Ivana Mravaka samo upozorenje drugim direktorima javnih poduze─ça. Smjenjivanje prvog ─Źovjeka HEP-a Vlada ─çe najvjerojatnije objasniti antirecesijskim mjerama, no jo┼í ostaje nerazja┼ínjeno je li Mravak HEP doveo na rub propasti samostalno ili na izravnu naredbu iz Vlade.

  Jednako tako otvoreno ostaje i pitanje Mravakove otpremnine koja bi prema ugovoru trebala iznositi oko milijun kuna, a sa sobom bi iz HEP-a mogao odvesti i slu┼żbeni audi A6 vrijedan oko 400 tisu─ça kuna te ┼żivotno osiguranje od 60 tisu─ça eura. Ako ga Vlada zaista ┼żeli kazniti zbog katastrofalnih poslovnih poteza, trebala bi mu oduzeti i otpremninu, u suprotnom ─çe smjena biti samo kozmeti─Źki zahvat.
 
8/6/2009 - Optu┼żbe iz HUP-a: HEP vi┼íim cijenama udario na 95 tisu─ça kompanija
Izvor - Ve─Źernji list, 23. srpanj 2009.
 
 • Puno te┼żi udar sti┼że nam iz HEP-a nego iz dr┼żavnog prora─Źuna, komentiraju ovih dana ─Źelnici Hrvatske udruge poslodavaca, zatrpane primjedbama tvrtki na najnovije HEP-ove ugovore o opskrbi elektri─Źnom energijom.

  Uzmi ili ostavi
  Gotovo 95.000 poduzetnika dobilo je zajedno s ra─Źunima za struju i kori┼ítenje mre┼żom prijedlog novih ugovora o distribuciji elektri─Źne energije koje bi trebali potpisati do 10. kolovoza. Ne prihvate li ponu─Ĺene ugovore, ─Źeka ih 20 posto skuplja struja, no u HUP-u nagla┼íavaju da ─çe i tvrtkama koje prihvate ugovore struja vrlo brzo poskupjeti osam posto.

  Premda je teoretski tr┼żi┼íte struje liberalizirano ve─ç godinu dana, HEP je i dalje jedini opskrbljiva─Ź struje u nas iako su se i neke druge tvrtke, ─Źe┼íka Korlea, primjerice, registrirale za taj posao. ─îesi se zasad dr┼że po strani i ─Źekaju kada ─çe cijene struje u RH biti ve─çe jer im se jo┼í uvijek ne isplati poslovati po uvjetima i s cijenama koje ima dr┼żavni HEP. HEP zapravo tra┼żi od svojih korisnika da procijene godi┼ínju potro┼ínju struje te ─çe, ovisno o tim procjenama, formirati cijene. Kolike ─çe one biti u budu─çnosti, ugovori ne navode, a u HUP-u nagla┼íavaju da ─çe ubudu─çe samo gra─Ĺani dobivati uplatnice s fiksnom cijenom na dulji rok.

  Tvrtkama se pak cijena struje mo┼że mijenjati svakoga mjeseca. Jedan od klju─Źnih HEP-ovih uvjeta za isporuku struje jest i bjanko zadu┼żnica korisnika za osiguranje pla─çanja. Formula za izra─Źun struje ovisit ─çe o 15-ak razli─Źitih parametara.

  Interes nije dovoljan
  - Ponuda HEP-a i cijena struje proizvest ─çe dramati─Źniji udar na tvrtke od mogu─çeg pove─çanja PDV-a - komentira ─Éuro Popija─Ź, ravnatelj Hrvatske udruge poslodavaca. Poteze HEP-a pokrila je Hrvatska energetska regulatorna agencija koja donosi pravila opskrbe strujom.

  Osim Korlee, interes za rad pokazala je i tvrtka Ezpada, ali ni njoj cijena nije isplativa. Usporedba Eurostata pokazuje da je 2008. cijena struje u Hrvatskoj bila gotovo 40 posto ni┼ża od prosje─Źne cijene u EU, ┼íto je utjecalo i na lo┼íije poslovne rezultate tvrtke. Usporedno s liberalizacijom, HEP se priprema i na reorganizaciju u nekoliko tvrtki, ┼íto bi moglo zastati zbog brojnih afera koje izlaze iz te tvrtke.
 
8/6/2009 - HEP: Spremni smo sura─Ĺivati s istra┼żnim tijelima
Izvor - Business.hr/Hina, 20. srpanj 2009.
 
 • ┼áto se ti─Źe tvrdnji da USKOK ili neka druga istra┼żna tijela istra┼żuju HEP, "HEP je u potpunosti spreman sura─Ĺivati u cilju osiguranja po┼ítivanja va┼że─çih zakona i propisa", odgovorili su iz HEP-a na upit Hine.
  Nekoliko je medija danas, pozivaju─çi se na neslu┼żbene informacije, prenijelo da poslovanje HEP-a istra┼żuje USKOK, a zbog medijskih navoda o sklapanju ┼ítetnih ugovora kojima je HEP izgubio oko 130 milijuna eura.

  Procjenu da je, na razlici cijene uvozne struje, HEP Hrvatskoj nanio štetu od 130 milijuna eura prošli je tjedan iznio predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević pozivajući se pritom na anonimno pismo dobro obaviještenog izvora.
  Prema pisanju medija, kada je HEP pro┼íle godine na javnom natje─Źaju kupovao elektri─Źnu energiju, cijena megavatsata bila je 83 eura, a ugovor je potpisan za cijelu godinu, dok se cijena elektri─Źne energije na svjetskom tr┼żi┼ítu uskoro prepolovila.
  Iz HEP-a su opovrgnuli i pisanje pojedinih medija o milijunskim otpremninama za predsjednika i ─Źlanove Uprave HEP-a, "Ne stoji tvrdnja koja se pojavila u tisku o milijunskim otpremninama za predsjednika i ─Źlanove Uprave, one naime iznose 12 mjese─Źnih bruto pla─ça. Isto tako predsjednik ni ─Źlanovi Uprave HEP-a nemaju pravo na povla┼íteni otkup slu┼żbenih vozila koje sada koriste", isti─Źu iz HEP-a.
  Prema pisanju nekih medija, u slu─Źaju razrje┼íenja predsjednik Uprave HEP-a mogao bi dobiti i milijun kuna otpremnine, ostali ─Źlanovi oko 800 tisu─ça kune, odnosno u iznose otpremnina uklju─Źeno je 18 pla─ça i bonusi, pravo na otkup slu┼żbenog automobila (Audi A6) te 20-godi┼ínja polica ┼żivotnog osiguranja vrijedna 60.000 eura.
  Iz HEP-a navode i kako ─çe u potpunosti izvr┼íiti odluku Vlade o visini pla─ça predsjednika i ─Źlanova uprave javnih poduze─ça i to u zadanom roku od 30 dana.
  "Kod toga su pla─çe predsjednika Uprave i ─Źlanova Uprave i do sada bile jedne od najni┼żih u Hrvatskoj za poduze─ça ovakvog zna─Źaja za gospodarstvo", navode iz HEP-a.


  Naime, Vlada je prije desetak dana odlukom ograni─Źila pla─çe predsjednika i ─Źlanova uprava u javnim poduze─çima na najvi┼íe 17.000 kuna te utvrdila da se varijabilni dio pla─çe prema menad┼żerskim ugovorima ne─çe ispla─çivati.
 
8/6/2009 - Vlada: HEP-ovo poslovanje hitno na provjeru
Izvor - Ve─Źernji list, 20. srpanj 2009.
 
 • Mogu─çu smjenu direktora Ivana Mravaka Vlada nije htjela komentirati

  Otkri─çe Ve─Źernjeg lista da je HEP po astronomskim cijenama kupovao elektri─Źnu energiju, a prodavao je TLM-u za ─Źetiri puta manje iznose u protekla je tri dana potreslo poslovne i politi─Źke krugove. Komentare o nevjerojatnoj ─Źinjenici da je HEP struju pla─çao po 83,3, a prodavao je po 20,5 eura za kilovat poku┼íali smo dobiti iz Vlade, no oglasio se samo glasnogovornik Zlatko Mehun.

  Snimamo stanje
  ÔÇô U sklopu svih mjera koje su najavljene za javna poduze─ça provjerit ─çe se i poslovanje HEP-a. Nakon ┼íto se snimi stanje i vidi kakva je situacija, Vlada ─çe odlu─Źiti ┼íto napraviti s HEP-om. Naga─Ĺanja da ─çe Vlada smijeniti Mravaka ne ┼żelim komentirati ÔÇô rekao je glasnogovornik Vlade Z. Mehun.

  U politi─Źkim kuloarima danas se, naime, pronio glas da ─çe Vlada zbog skandala i katastrofalnih poslovnih poteza kojima je HEP izgubio 1,4 milijarde kuna smijeniti predsjednika uprave te dr┼żavne tvrtke Ivana Mravaka. Me─Ĺutim, potvrda tih navoda danas se nije mogla dobiti ni na jednom relevantnom mjestu. Umjesto politi─Źara ili uprave HEP-a, oglasila se uprava mostarskog Aluminija.

  U njezinu priop─çenju me─Ĺu ostalim pi┼íe: ÔÇťAluminij Mostar ne─çe pristati biti marionetom na politi─Źkoj boji┼ínici niti ─çe ga itko iskori┼ítavati u dnevnopoliti─Źke svrhe.ÔÇŁ Iako tu tvrtku nitko nije prozvao ni za kakve sumnjive poslove, uprava Aluminija osjetila se du┼żnom navesti da je uvijek poslovala po zakonu.

  Uz to, objasnila je i svoju ulogu u privatizaciji ┼íibenskog TLM-a. Naime, jedan od uvjeta za privatizaciju TLM-a koji su postavili privatni investitori bio je da ta ┼íibenska tvornica ima osiguranu opskrbu aluminijem. Zbog toga je TLM, koji od Aluminija Mostar dobiva repromaterijal, pristao toj bosanskohercegova─Źkoj tvornici prepu┼ítati elektri─Źnu energiju po nabavnoj cijeni od HEP-a koja je bila znatno ispod tr┼żi┼íne. Dakle, HEP i TLM namjerno su spu┼ítali cijene da bi privatni investitor kupio Tvornicu lakih metala ┼áibenik.

  Tu┼żba i u Albaniji
  U povodu Ve─Źernjakovih tekstova oglasila se i tvrtka EFT u vlasni┼ítvu Vuka Hamovi─ça koja je najve─çi dobavlja─Ź uvozne struje za HEP. Iz EFT-a su u priop─çenju ustvrdili da su pobijedili na me─Ĺunarodnom natje─Źaju, ba┼í kao ┼íto se doga─Ĺalo nekoliko prethodnih godina, a i ove 2009.

  Ustvrdili su tako─Ĺer da je njihova tvrtka najve─çi opskrbljiva─Ź regije elektri─Źnom energijom, no propustili su navesti da ih je 2008. Albanija tu┼żila jer nisu isporu─Źili ve─ç ugovorenu koli─Źinu elektri─Źne energije, nego su je preusmjerili u Makedoniju samo zato ┼íto im nije odgovarala cijena koju su ugovorili.
 
8/6/2009 - Novi ugovori: Usprkos aferama upravi HEP-a ve─çe pla─çe i milijunske otpremnine
Izvor - Ve─Źernji list, 19. srpanj 2009.
 
 • Vi┼íe od milijun kuna trebao bi dobiti predsjednik Uprave HEP-a Ivan Mravak, a oko 800.000 ostalih pet ─Źlanova uprave ukoliko budu razrje┼íeni te du┼żnosti. Ti isti ljudi, kako je Ve─Źernji objavljivao u protekla tri dana sklapali su iznimno nepovoljne ugovore, te kupuju─çi struju po cijeni od 83 za mwh, a prodavali je po 20 eura.

  U iznose njihovih otpremnina je ura─Źunato 18 pla─ça i bonusa. Svi navedeni imaju pravo i na otkup slu┼żbenog Audija A6 te 20-godi┼ínje police ┼żivotnog osiguranja vrijedne 60 tisu─ça eura. Ovakve benificije garantiraju im novi menad┼żerski ugovori koje im je sa ┼íest glasova za i jednim protiv tijekom lipnja izglasao Nadzorni odbor HEP-a.

  Ovu informaciju potvrdilo nam je nekoliko visoko pozicioniranih djelatnika HEP-a koji unato─Ź svojim funkcijama nisu krili gnu┼íanje zbog navedenog razbacivanja novcem kompanije koja je samo lani na trgovanju strujom izgubila vi┼íe od milijarde kuna.

  No, kada se zna da je prijenosom dionica Janafa te zaustavljanjem pla─çanja faktura dobavlja─Źima HEP u kona─Źnici 2008. zavr┼íio s 31 milijunom kuna dobiti jasno je za┼íto je klauzula o bonusima, za Mravka do 10 tisu─ça, ostale o 5 tisu─ça, itekako financijski bitna.

  To ┼íto su navedeni ─Źlanovi Uprave imali motiva zatra┼żiti ovakve menad┼żerske ugovore podrazumijeva se. S druge strane nije jasno za┼íto je Nadzorni odbor tvrtke izglasao njihovo prihva─çanje.

  Iako predsjednika NO-a Lea Begovi─ça nismo uspjeli dobiti za komentar, jedini ─Źlan koji je glasovao protiv, predstavnik radnika Jadranko Berlengi objasnio je dio razloga za┼íto je to u─Źinio. Ne mogu vam davati odgovore na konkretna pitanja o stavkama ugovora jer je za to zadu┼żen predsjednik NO-a Begovi─ç - kazao je.
  No, zašto ste glasali protiv?
  Zato što je moj osobni stav koji sam stekao u godinu dana rada u NO-u da Uprava nadzire Nadzorni odbor umjesto da je obrnuto.
  Jeste li vidjeli taj ugovor o kojem ste glasovali, koliki je iznos otpremnine?
  Kao ─Źlan Nadzornog odbora prije glasovanja o ugovorima nisam ih uop─çe vidio.
  Zašto?
  Obavješten sam da ga na uvid mogu dobiti kod predstojnice ureda Uprave. To sam odbio jer smatram neprimjerenim takav odnos.
  Pa je li ga itko vidio prije glasanja i tko je ugovore uop─çe sastavljao?
  Ne znam, ali vas pitam kako glasati za ne┼íto ┼íto niste vidjeli, a ti─Źe se velikih svota - rekao je Berlengi te naglasio kako upravo pi┼íe izdvojeno mi┼íljenje u kojem ─çe protestirati protiv ─Źinjenice da je ovako va┼żna i skupa odluka donesena na navedeni na─Źin.

  Prema na┼íim izvorima, u odnosu na menad┼żerske ugovore prethodne Uprave, ovi koji je Mravak zatra┼żio za svoju postavu povi┼íeni su u svim stavkama.

  Uprava HEP-a po─Źetkom ove godine kupila je ┼íest novih Audija A6 ukupne vrijednosti 400 tisu─ça eura. Ukoliko Vlada RH odlu─Źi da su ┼ítete koje su ovi ljudi u─Źinili u HEP-u ipak prevelike da bi ih zadr┼żali na pozicijama, svi oni u ovim limuzinama odvest ─çe se i Hrvatske elektoprivrede.
 
8/6/2009 - Tko HEP-u prodaje skupu struju?
Izvor - Ve─Źernji list, 18. srpanj 2009.
 
 • Tvrtke kontroverznih srpskih tajkuna Vuka Hamovi─ça EFT i Vojina Lazarevi─ça Rudnap te ukrajinsko-slova─Źka Korlea, ─Źiji je prokurist u Hrvatskoj sin potpredsjednika Nadzornih odbora HEP-a i TLM-a Kre┼íimira ─ćosi─ça, najve─çi su ovogodi┼ínji dobavlja─Źi struje HEP-u.
  Na štetnim ugovorima samo s te tri tvrtke HEP je izgubio najmanje 750 milijuna kuna.
  Naime, lani je od njih kupljeno 285 megavata, i to po povijesno gotovo najvi┼íoj cijeni od 83,3 eura za MWh. Cijena elektri─Źne energije na me─Ĺunarodnom tr┼żi┼ítu ubrzo nakon potpisivanja ugovora pala je ispod 40 eura za megavatsat. Tvrtka Rudnap upravo po toj cijeni struju je, primjerice, prodavala Crnoj Gori.
  Nakon ┼íto je otkriveno da je ukupno na kupnji skupe struje HEP lani izgubio milijardu kuna te dodatnih 400 milijuna jer je mostarskom Aluminiju, preko TLM-a, tu istu struju prodavao za ─Źetiri puta manje iznose, popis njegovih najve─çih dobavlja─Źa dodatno intrigira.

  Iako je HEP, prema koli─Źini kupljene struje po stanovniku, drugi najve─çi europski kupac, jo┼í uvijek se sva trgovina odvija putem posrednika. Vlastite tvrtke za posredni┼ítvo HEP iz nepoznatih razloga nikada nije pokrenuo.
  Protiv najve─çeg dobavlja─Źa, vlasnika EFT-a Vuka Hamovi─ça, zbog sumnje u prijevare i trgovanje dugovima, posljednjih su godina vo─Ĺene istrage u Srbiji, BiH, Velikoj Britaniji i SAD-u.

  Ni u jednom slu─Źaju prijave nisu podignute. Biv┼íi visoki povjerenik za BiH Paddy Ashdown za Hamovi─ça je rekao da pla─çanjem mita politi─Źarima u Republici Srpskoj posredno financira skrivanje ratnih zlo─Źinaca.
  Smatra ga se kraljem struje na Balkanu, brojne dr┼żave ga imaju na svojim neformalnim crnim listama, ali su i dalje prisiljene sura─Ĺivati s njim jer je iznimno mo─çan. Lani je ostvario prihod od 974 milijuna eura.

  Sin generala JNA
  - S tim ─Źovjekom nikada se nisam ┼żelio sastati iako me nekoliko puta pozivao. Preopasan je - rekla nam je osoba koja i sama ima izniman utjecaj na hrvatsko tr┼żi┼íte elektri─Źne energije.

  Trenuta─Źnom vodstvu HEP-a optu┼żbe da Hamovi─ç podmi─çuje i vara o─Źito nisu bile nikakav problem kada su s njim sklapali posao. Vuk Hamov─ç sin je nekada┼ínjeg na─Źelnika general┼ítaba JNA (od 1961. do 1967. godine) Ratimira Rade Hamovi─ça, koji je smijenjen nakon pada Aleksandra Rankovi─ça.
  Potkraj osamdesetih godina prošlog stoljeća Vuk Hamović pokrenuo je privatni posao, a tvrtku EFT osnovao je 2000. godine.

  Jedno vrijeme na Cipru se bavio trgovinom dugovima pa je tako u njegovim rukama zavr┼íio i novac koji je USAID donirao Crnoj Gori za otplatu dugova. U jednom drugom slu─Źaju istra┼żivao ga je i britanski Ured za ozbiljne prijevare SFO.
  Za 2009. godinu Hamovi─ç je HEP-u odjednom prodao 125 MW struje za 91 milijun eura i time pokrio vi┼íe od tre─çine uvoznih potreba Hrvatske. Kada se tome pridoda i koli─Źina energije koju Hamovi─ç HEP-u prodaje na dnevnoj, tjednoj i mjese─Źnoj razini, u kona─Źnici njegov EFT pokriva oko deset posto ukupnih hrvatskih potreba za elektri─Źnom energijom.

  Lanjske godine opseg trgovanja izme─Ĺu HEP-a i EFT-a bio je pribli┼żno isti iako je, prema slu┼żbenim podacima, EFT Hrvatska 2008. prijavio prihod od samo 3,8 milijuna eura. Ostatak je, doznajemo, upla─çen na njihove ra─Źune u ┼ávicarskoj, dakle na vi┼íe od 95 posto iznosa Hamovi─ç Hrvatskoj nije morao platiti porez na dobit.
  Na drugom mjestu po koli─Źini struje prodane HEP-u za 2009., 100 MW po 72,9 milijuna eura, slova─Źka je tvrtka Korlea iza koje navodno stoji ukrajinski kapital. Prokurist te tvrtke, 28-godi┼ínji Marko ─ćosi─ç, sin je potpredsjednika nadzornih odbora HEP-a i TLM-a, generala Kre┼íimira ─ćosi─ça. O mogu─çem sukobu interesa ─ćosi─ç stariji nije ┼żelio niti ─Źuti.

  ─îudni potezi
  - To ┼íto moj sin radi u Korlei nema nikakve veze sa mnom, zaposlili su ga kao stru─Źnjaka. HEP je od njih struju kupovao i prije - ustvrdio je ─ćosi─ç.
  Svoju ulogu kao ─Źlana nadzornih odbora dviju tvrtki koje su, u najmanju ruku, u neobi─Źnom odnosu odbio je objasniti, jednako kao ┼íto nije ┼żelio razgovarati ni o ─Źudnom poslovnom potezu HEP-a koji struju na me─Ĺunarodnom tr┼żi┼ítu kupuju po iznimno visokim cijenama, a TLM-u je prodaje za ─Źetiri puta manje iznose.
  Na tre─çem mjestu po koli─Źini elektri─Źne energije prodane HEP-u za 2009. nalazi se tvrtka Rudnap srpskog trgovca Vojina Lazarevi─ça, koji je prije bio bliski suradnik Vuka Hamovi─ça u EFT-u.
  On je HEP-u prodao 60 MW elekti─Źne energije za 43,7 milijuna eura. Za 2008. njegova hrvatska podru┼żnica Rudnap energija prijavila je prihod od samo 4,7 milijuna eura, dakle, jednako kao i Hamovi─ç, ve─çinu uplata primio je negdje u inozemstvu. Osim navedenih ┼íteta u trgovanju strujom, HEP je na ovaj na─Źin dr┼żavu o┼ítetio i time ┼íto je prodavateljima omogu─çio izbjegavanje pla─çanje hrvatskih poreza.
 
8/6/2009 - HEP u ovoj godini izgubio 1,4 milijarde kuna?
Izvor - Poslovni dnevnik, 18. srpanj 2009.
 
 • Hrvatska elektroprivreda, zbog pogre┼ínih poslovnih odluka svoje Uprave, navodno je u ovoj godini izgubila najmanje 1,4 milijarde kuna.
  Kako pi┼íe Ve─Źernji list, HEP-ovi problemi po─Źeli su odlukom Uprave, na ─Źelu s predsjednikom Ivanom Mravakom, da lani tijekom ljeta odjednom kupi vi┼íe od dvije tre─çine godi┼ínjih uvoznih potreba za 2009. godinu. Kupljenih 350 megavata struje HEP je platio 255 milijuna eura. To─Źnije, svaki megavatsat po 83,3 eura, ┼íto je gotovo najvi┼ía cijena u povijesti trgovanja elektri─Źnom energijom.

  Umjesto da kupuju dnevno, mjese─Źno ili kvartalno, ┼íto je uobi─Źajeno kada je cijena visoka, uprava HEP-a tom je odlukom napravila milijardu kuna ┼ítete. Naime, cijena se ubrzo spustila na dana┼ínjih 40-ak eura po MWh.

  Koliko je lo┼íe uprava HEP-a poslovala, pokazuje i ─Źinjenica da je Crna Gora kupovala struju po 38 eura. BiH je svoje potrebe pokrivala visokom cijenom od 74 eura, ali sa stavkom u ugovoru da u slu─Źaju povi┼íenog stanja voda u elektranama omogu─çava smanjenje narud┼żbe.

  Opravdanja iz HEP-a da je lanjska kupnja po enormnim cijenama bila interventna kako ne bi do┼ílo do redukcija jednostavno ne stoje. Struje ni u jednom trenutku na me─Ĺunarodnom tr┼żi┼ítu nije nestalo. Naprotiv, cijena joj je padala. S druge strane, HEP je obvezan u nafti osigurati strate┼íku zalihu energenata za proizvodnju struje u slu─Źaju nesta┼íice.
 
8/6/2009 - Spr┼żili milijardu: Mravakov HEP struju kupovao po 83 ÔéČ, a prodavao za 20,5 ÔéČ
Izvor - Ve─Źernji list, 17. srpanj 2009.
 
 • HEP-ovi problemi po─Źeli su odlukom uprave, na ─Źelu s predsjednikom Ivanom Mravakom, da lani tijekom ljeta odjednom kupi vi┼íe od dvije tre─çine godi┼ínjih uvoznih potreba za 2009. godinu.

  Hrvatska elektroprivreda, zbog katastrofalnih poslovnih odluka svoje uprave, u ovoj je godini izgubila najmanje 1,4 milijarde kuna! HEP-ovi problemi po─Źeli su odlukom uprave, na ─Źelu s predsjednikom Ivanom Mravakom, da lani tijekom ljeta odjednom kupi vi┼íe od dvije tre─çine godi┼ínjih uvoznih potreba za 2009. godinu.

  Kupljenih 350 megavata struje HEP je platio 255 milijuna eura. To─Źnije, svaki megavatsat po 83,3 eura, ┼íto je gotovo najvi┼ía cijena u povijesti trgovanja elektri─Źnom energijom.

  ÔÇśPovijesni iskorak' Umjesto da kupuju dnevno, mjese─Źno ili kvartalno, ┼íto je uobi─Źajeno kada je cijena visoka, uprava HEP-a tom je odlukom napravila milijardu kuna ┼ítete. Naime, cijena se ubrzo spustila na dana┼ínjih 40-ak eura po MWh.

  Predsjednik Nezavisnih sindikata radnika HEP-a Luko Marojica prije dva mjeseca Dr┼żavnom inspektoratu podnio je prijavu protiv uprave HEP-a i njezina predsjednika Ivana Mravaka jer nije ispunio svoju zakonsku obvezu podno┼íenja izvje┼í─ça o stanju i poslovanju tvrtke. Zapravo, ka┼że Marojica, Mravak izvje┼í─çe nije ispostavio nikada otkako je na ─Źelu HEP-a. - Upit, kao i kasnija prijava, rezultat su izbjegavanja vodstva HEP-a da sindikat upozna sa stanjem u tvrtki. Na ┼żalost, ni inspektorat nam dosad nije poslao nikakvu obavijest iako je to du┼żan u─Źiniti jer smo mi podnositelji prijave - ka┼że Marojica te isti─Źe da stanje u HEP-u mo┼żda i bolje od te ─Źinjenice opisuje to da nitko na nedavnom kolegiju direktora nije reagirao na prikaz poslovnih rezultata.

  I tada, umjesto da poku┼íaju smanjiti gubitke, ─Źelni ljudi HEP-a povukli su jo┼í jedan nevjerojatan potez. ┼áibenskoj tvornici lakih metala TLM prodali su 100 MW struje po cijeni od samo 179 tisu─ça eura za megavat, ─Źetiri puta ni┼żoj od nabavne. Pojednostavnjeno, svaki megavatsat koji su kupili po 83,3 eura prodali su TLM-u po 20,5 eura. Na tom su poslu izgubili jo┼í 400 milijuna kuna.

  Da stvar bude dodatno nevjerojatna ili sumnjiva, ugovor s TLM-om vrijedi jo┼í ─Źetiri godine. U tom razdoblju HEP o─Źekuju sli─Źni gubici jer je te┼íko vjerovati da ─çe na me─Ĺunarodnom tr┼żi┼ítu cijena struje pasti ispod sada┼ínje razine. Ugovor s TLM-om jo┼í je ─Źudniji kada se zna da je potro┼ínja te tvornice najvi┼íe 10 MW.
  Ostatak energije zavr┼íava u mostarskoj tvornici Aluminij, potvrdilo nam je nekoliko visokopozicioniranih izvora iz HEP-a i bliskih toj dr┼żavnoj kompaniji.
  - Mravak je sjednicu uprave na kojoj se dogovarala prodaja struje TLM-u otvorio rije─Źima da je ova prodaja povijesni iskorak HEP-a na me─Ĺunarodno tr┼żi┼íte - rekao nam je jedan od sudionika sastanka odr┼żanog 2008. To ┼íto TLM nije strana tvrtka, samo potvr─Ĺuje da je Mravak dobro znao gdje ─çe struja zavr┼íiti. Na┼í sugovornik upozorio nas je i da Mravak tu odluku nije donio samostalno nego da mu je nalog za jeftinu prodaju struje TLM-u do┼íao iz Vlade RH.
  Ovaj zaista povijesni iskorak samo je nastavak ugovora koji je HEP do kraja 2007. imao izravno s Aluminijem Mostar. Nakon ┼íto su dva ─Źlana uprave HEP-a - Ivo ─îovi─ç i Ka┼żimir Vranki─ç - odbili glasovati za taj o─Źito ┼ítetan posao, uprava je prona┼íla rezervno rje┼íenje.
  Doslovno preko no─çi Hrvatska energetska regulatorna agencija HERA registrirala je TLM za trgovinu elektri─Źnom energijom. Ve─ç u sije─Źnju 2008. TLM je postao najve─çi kupac struje od HEP-a s udjelom od 57$. TLM-u je i tada, kao i danas, trebalo deset puta manje energije od one koju je jeftino kupovao. Ostatak je na hrvatsku ┼ítetu zavr┼íavao i jo┼í zavr┼íava u Mostaru.
  - Uprava HEP-a namjerno radi ove dubioze. Nemam dokaze, ali kada ne┼íto kupi┼í za 83,3, a proda┼í za 20,5 eura, o─Źito je rije─Ź o planu, a ne neznanju. Vjerujem da na ovaj na─Źin HEP namjerno vode u ste─Źaj kako bi ga netko jeftino privatizirao.
  Strah me za budu─çnost radnika dok ova uprava vodi tvrtku - rekao je Luko Marojica, predsjednik Nezavisnih sindikata radnika HEP-a, koji sudjeluje na kolegijima direktora.

  Razmjere štete u odnosu HEP - TLM - Aluminij Mostar potvrdio nam je i nekadašnji direktor HEP-a, a sadašnji predsjednik uprave TLM-a Damir Begović.
  - TLM sve svoje vi┼íkove struje prepu┼íta Aluminiju po istoj cijeni po kojoj od HEP-a kupuje. TLM na tom poslu ni┼íta ne zara─Ĺuje - rekao je Begovi─ç, priznav┼íi tako da HEP posredno subvencionira tvrtku u susjednoj dr┼żavi koja je dobrim dijelom u privatnom vlasni┼ítvu.

  Begovi─ç je ustvrdio i da cijena po kojoj TLM kupuje struju od HEP-a nije fiksna, nego da se mijenja ovisno o kretanjima cijene aluminija na londonskoj burzi. No, ─Źak i da se aluminiju cijena udvostru─Źi, TLM, dakle bosanskohercegova─Źki Aluminij, struju bi pla─çali po cijeni ni┼żoj od one koju pla─çaju ostali veliki potro┼ía─Źi u Hrvatskoj.
  - Vrlo je rizi─Źno ulaziti u takve godi┼ínje ugovore. Na svjetskom se tr┼żi┼ítu cijena stalno mijenja, a ve─ç godinu dana svi ulazni tro┼íkovi za proizvodnju struje padaju - ustvrdio je Begovi─ç.

  Koliko je lo┼íe uprava HEP-a poslovala, pokazuje i ─Źinjenica da je Crna Gora kupovala struju po 38 eura. BiH je svoje potrebe pokrivala visokom cijenom od 74 eura, ali sa stavkom u ugovoru da u slu─Źaju povi┼íenog stanja voda u elektranama omogu─çava smanjenje narud┼żbe.

  HEP-ovi stru─Źnjaci od svojih dobavlja─Źa nisu uspjeli dobiti takve uvjete. ┼átovi┼íe, mostarski Aluminij dio potreba za strujom pokriva i iz kapaciteta Elektroprivrede BiH, no od njih struju kupuje po znatno vi┼íim cijenama nego od HEP-a.

  Nisu prijetile redukcije Opravdanja iz HEP-a da je lanjska kupnja po enormnim cijenama bila interventna kako ne bi do┼ílo do redukcija jednostavno ne stoje. Struje ni u jednom trenutku na me─Ĺunarodnom tr┼żi┼ítu nije nestalo.
  Naprotiv, cijena joj je padala. S druge strane, HEP je obvezan u nafti osigurati strate┼íku zalihu energenata za proizvodnju struje u slu─Źaju nesta┼íice. Isto tako, tri kapitalna projekta gradnje elektrana u RH stoje zbog nesta┼íice novca! U kona─Źnici ovakvu politiku HEP-a pla─çaju gra─Ĺani. - Da je HEP bolje trgovao, cijena struje ku─çanstvima bila bi i 30% ni┼ża. O poskupljenjima ne bi bilo ni rije─Źi - zaklju─Źio je Marojica.
 
8/6/2009 - Sindikati dr┼żavnih poduze─ça protiv smanjenja pla─ça za 10 posto
Izvor - Poslovni dnevnik, 16. srpanj 2009.
 
 • Ako je suditi po prvim reakcijama, Vlada ─çe dana┼ínju preporuku o smanjenju pla─ça za 10 posto zaposlenima u poduze─çima u ve─çinskom dr┼żavnom vlasni┼ítvu te┼íko provesti jer su se sindikati listom izjasnili protiv smanjenja pla─ça.

  Nismo spremni prihvatiti smanjenje pla─ça, to je zadnja mjera u borbi s krizom koju vlast treba poduzeti, zajedni─Źki je odgovor ─Źelnika nekoliko sindikata na Vladinu odluku kojom se preporu─Źa nadzornim odborima i upravama tvrtki u ve─çinskom dr┼żavnom vlasni┼ítvu da zapo─Źnu pregovore sa sindikatima i radni─Źkim vije─çima o izmjenama kolektivnih ugovora kojima bi se pla─çe smanjile za 10 posto.

  To je apsolutno neprihvatljivo - radnici nisu doveli dr┼żavu u sada┼ínje stanje a sada im se ┼żeli pau┼íalno odrezati 10 posto, izjavio je Hini Mijat Stani─ç, predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata, koji okuplja zaposlene u Hrvatskim autocestama, Hrvatskim cestama i Autocesti Rijeka - Zagreb. Stani─ç tvrdi da te tvrtke imaju jo┼í puno rezervi gdje se mo┼że u┼ítedjeti prije nego se diraju pla─çe, a sli─Źno govore i drugi sindikalni ─Źelnici.

  Predsjednik Sindikata naftnog gospodarstva Bo┼żo Miku┼í, koji ima ─Źlanstvo u Janafu i Plinacrou, poru─Źuje Vladi da bi trebala postupiti kao zagreba─Źki gradona─Źelnik Milan Bandi─ç koji je ju─Źer najavio da ─çe u┼ítede u gradskom prora─Źunu provesti bez smanjenja pla─ça. Nije dobro da se dr┼żavna poduze─ça trpaju u isti ko┼í s javnim i dr┼żavnim slu┼żbama, odnosno da budu alibi za smanjenje pla─ça javnih i dr┼żavnih slu┼żbenika, ka┼że Miku┼í.

  Svako dr┼żavno poduze─çe ima pla─çe regulirane kolektivnim ugovorom, a ako bi Vlada odlu─Źila jednostrano raskinuti ugovore i smanjiti pla─çe ponovio bi se scenarij iz 2001. kada je to u─Źinila Vlada pokojnog Ivice Ra─Źana, pa su sindikati potom na sudovima dobili na desetke tisu─ça tu┼żbi koje su dr┼żavu na kraju stajale skuplje nego da je po┼ítivala svoje obveze.

  Za radnike Hrvatskih ┼íuma smanjenje od 10 posto je puno - budu─çi da tamo prosje─Źna pla─ça iznosi oko 6.000 kuna time bi izgubili oko 600 kuna, ka┼że predsjednik Hrvatskog ┼íumarskog sindikata ┼Żeljko Kalauz. Bilo bi to po prvi puta otkad postoje Hrvatske ┼íume da se smanjuju pla─çe, pa normalno da ne─çemo pristati na to, ka┼że Kalauz iako priznaje da je situacija u tvrtki zbog velikih problema drvne industrije te┼íka, pa se moraju dizati krediti kako bi se isplatile pla─çe.

  Sindikati u HEP-u ne─çe prihvatiti dekrete bilo koje Vlade o smanjenju pla─ça 14.000 zaposlenih, pogotovo jer HEP posluje s dobiti i nije ni lipu dobio od dr┼żave, rekao je predsjednik Hrvatskog elektrogospodarskog sindikata Dubravko ─îorak. Vlada mo┼że ograni─Źiti pla─çe svojih menad┼żera, ali mi na smanjenje pla─ça na┼íih ─Źlanova mo┼żemo pristati tek ako se na referendumu vi┼íe od dvije tre─çine radnika slo┼żi s time, napominje ─îorak.
 
8/6/2009 - HES o realizaciji Sporazuma o na─Źinu utvr─Ĺivanja vrijednosti boda
Izvor - Infohep, 29. lipanj 2009.
 
 • Po┼ítovani gospodine Mravak,

  Dana 01. srpnja 2008. godine Poslodavci i Sindikati sklopili su Kolektivni ugovor za HEP-grupu koji se primjenjuje od 01. srpnja 2008. do 30. lipnja 2010. godine.

  Poslodavci i Sindikati suglasno su utvrdili u Sporazumu o na─Źinu utvr─Ĺivanju vrijednosti boda , a sukladno odredbi stavka 3. ─Źlanka 62. Kolektivnog ugovora da se vrijednost boda za izra─Źun osnovne pla─çe radnika , po─Źev┼íi od 01. srpnja 2009. godine do 31. prosinca 2009. godine uve─çava za stopu rasta indeksa potro┼ía─Źkih cijena, prema podacima Dr┼żavnog zavoda za statistiku za razdoblje od 01. srpnja 2008. do 30. lipnja 2009. godine, umanjenu za stopu rasta bruto doma─çeg proizvoda u 2008. godini.

  Sukladno odredbama ─Źlanka 62. stavak 5. Kolektivnog ugovora za HEP ÔÇôGrupu, ÔÇ×vrijednost boda za teku─çi mjesec donosi Uprava HEP-a d.d. ÔÇ×. Temeljem podataka Dr┼żavnog zavoda za statistiku koji su nam dostupni ( srpanj 2008. do travnja 2009. godine ) , a koji su prilog ovoga dopisa , evidentan je rast indeksa potro┼ía─Źkih cijena. O─Źekujemo da Uprava HEP-a d.d. sukladno navedenom donese novu odluku o vrijednosti boda za mjesec srpanj ÔÇô prosinac 2009. godine.

  S poštovanjem,

  Predsjednik HES-a:
  Dubravko ─îORAK,v.r.
 
Stranica: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32
 
 
  Sva prava pridr×ana A design