Pravi─Źno bi bilo da je pla─ça u HEP-u od 1.1.2024. ve─ça:
0%
15%
30%
45%
60%
Rezultati | Arhiva

 
Hot
 
 
 
11/26/2009 - Reagiranje: HEP-ova nadmetanja su javna i otvorena
Izvor - Business.hr, 11. studeni 2009.
 
 • U reagiranju stoji kako je HEP-Operator distribucijskog sustava d.o.o. proveo pet javnih nadmetanja otvorenim postupkom javne nabave za isporuku srednjenaponskih sklopnih blokova.

  "Postupci su bili otvoreni i javni, dokumentacija je bila raspolo┼żiva on-line, besplatno, svim zainteresiranim gospodarskim subjektima koji su u utvr─Ĺenom roku mogli dostaviti svoje ponude. Dokumentacija za nadmetanje i tra┼żeni uvjeti sposobnosti standardni su dokumenti naru─Źitelja kojima se onemogu─çava favoriziranje bilo kojeg isporu─Źitelja ili proizvo─Ĺa─Źa.

  U svih pet postupaka javne nabave koji se u ─Źlanku navode odabrana je najpovoljnija prihvatljiva ponuda. Ponude koje nisu ispunjavale Zakonom o javnoj nabavi i dokumentacijom za nadmetanje propisane uvjete, odba─Źene su sukladno odredbama Zakona kao neprihvatljive. Ponude tvrtke Telur iz Zagreba i Aleta iz Zadra nisu zadovoljavale uvjete propisane Zakonom o javnoj nabavi, ┼íto je potvrdila i Dr┼żavna komisija za kontrolu postupaka javne nabave te ih u tom smislu naru─Źitelj, HEP-Operator distribucijskog sustava nije ni smio ocijeniti prihvatljivima i odabrati, usprkos cijeni koju su ponudili.

  Tvrdnja da su spomenuti godi┼ínji natje─Źaji za nabavu srednjenaponske opreme predmet kriminalisti─Źke obrade su neto─Źne, a zaklju─Źak da su ti natje─Źaji dio 'sheme' prema kojoj je HEP o┼ítetio dr┼żavni prora─Źun za milijardu eura predstavlja neodgovorno i zlonamjerno presu─Ĺivanje bez Suda", navodi se u reagiranju.
 
11/26/2009 - Nedodirljivi nisu nesalomljivi
Izvor - Novi list, 09. studeni 2009.
 
 • Umjesto vru─çe sindikalne jeseni koja se svakog ljeta najavljuje u novinskoj sezoni ┬╗kiselih krastavaca┬ź, Hrvatska ove jeseni mo┼że pratiti vru─çu usko─Źku jesen.

  Kriminal bijelih ovratnika upravo je preplavio medije, ali to je i razumljivo, jer su ga tijela kaznenog progona godinama zanemarivala, pa su i neke prastare prijave danas predmet istraga. Do ovog ljeta nije bilo pravih reakcija tijela kaznenog progona na brojne javno iznesene sumnje o kriminalu u javnim poduze─çama i tvrtkama u kojima dr┼żava ima vlasni─Źki udio.

  Ima onih koji to tuma─Źe odlaskom Ive Sanadera s premijerske du┼żnost. Nova premijerka Jadranka Kosor, te ministri Ivan ┼áimonovi─ç i Tomislav Karamarko od ljeta ponavljaju da vi┼íe nema nedodirljivih. A pritom se ne izja┼ínjavaju zna─Źi li to da je ranije takvih bilo i koji je to prijelomni trenutak od kad su nedodirljivi postali dodirljivi.

  ─îinjenica, me─Ĺutim, jest da takvih opetovanih poruka nije bilo za vrijeme Sanaderove Vlade. Za vrijeme te Vlade, policiji i tu┼żiteljstvu je, primjerice, trebao gotovo cijeli jedan izborni ciklus da dovr┼íi istragu sumnjive nabavke vojnih kamiona, kao ┼íto se, recimo, istraga malverzacija u Brodosplitu provodi prakti─Źki godinama.

  U HEP-u postoji vi┼íe sli─Źnih slu─Źajeva. Ni dvije godine nisu bile dovoljne da se provede postupak protiv biv┼íeg ─Źlana Uprave HEP-a Ante Despota zbog navodne iznude dobavlja─Źa, premda ga je pod vlastitim imenom javno optu┼żio da je tra┼żio proviziju. Povezivanje te ─Źinjenice s ─Źinjenicom da je Despot zet Sanaderovog prijatelja Mladena Bari┼íi─ça, bio bi ulazak u sferu naga─Ĺanja. Uostalom, kao i povezivanje dobrih odnosa biv┼íeg HEP-ovca ┼Żeljka Kljakovi─ça-Ga┼ípi─ça sa Sanaderovim bratom i ─Źinjenice da se prijava protiv njega zbog zapo┼íljavanja mimo kriterija i potrebe istra┼żuje ve─ç, evo, godinu dana.

  A to su samo neke od starih prijava ponovno aktualiziranih odlaskom biv┼íeg premijera. HEP je, uz Hrvatske ┼żeljeznice, bio prioritet policije i tu┼żitelja, pored drugih javnih tvrtki u kojima su postojale sumnje na gospodarski kriminal. Tu┼żitelji ga obra─Ĺuju zbog kupovine struje po cijeni od 83 eura, a uprava je smijenjena zbog istra┼żnog zahtjeva koji je protiv direktora Ivana Mravka podnesen zbog zapo┼íljavanja Rade Buljuba┼íi─ça, HDZ-ovog zaslu┼żnog iseljenika.

  Po drugoj liniji istrage HEP-ovog poslovanja, pod pove─çalo tu┼żitelja i policije dospjelo je i privatno poduze─çe Dalekovod. Rije─Ź je o HEP-ovoj kupovini energetskih postrojenja koje je Dalekovod izgradio za autocestu. Trafostanice su, navodno, kupljene po vi┼íoj cijeni od realne, ali ipak ni┼żoj od knjigovodstvene. Kako izvje┼ítavaju mediji, istra┼żitelje bi mogla zanimati i vlasni─Źka struktura Dalekovoda.


  ...
 
11/5/2009 - Topao do─Źek za biv┼íeg Polan─Źecova tajnika
Izvor - Ve─Źernji list, 04. studeni 2009.
 
 • Miljenko Pavlakovi─ç tek bi trebao postati novi ─Źlan uprave HEP-a, a ve─ç se na┼íao na udaru sindikata radnika HEP-a. Sindikalce zanima za┼íto nitko od 2200 fakultetski obrazovanih radnika HEP-a nije bio dovoljno dobar za to mjesto pa je morao biti doveden netko izvana. Pritom sindikat u HEP-u primje─çuje da je Pavlakovi─çu najsjajnija to─Źka ┼żivotopisa ┼íefovanje HDZ-om u Jastrebarskom. Pavlakovi─ç je ina─Źe bio Polan─Źecov dr┼żavni tajnik za gospodarstvo, ali to sindikalce nije nimalo impresioniralo. ...
 
11/5/2009 - Pavlakovi─ç: Jesam hadezeovac, ali to ne zna─Źi da sam nestru─Źan
Izvor - Ve─Źernji list, 04. studeni 2009.
 
 • Tehnos u svom priop─çenju napada Miljenka Pavlakovi─ça za kojeg ka┼że da mu je jedina kvalifikacija to ┼íto je ┼íef jastrebarskog HDZ-a, a za Velimira Rajkovi─ça tvrde da je u upravu HEP-a dospio kao pripadnik HSS-a.

  Jedan od tri HEP-ova sindikata ÔÇô Tehnos ÔÇô optu┼żio je danas dvojicu novih ─Źlanova uprave te tvrtke da su na te pozicije postavljeni isklju─Źivo zbog strana─Źke pripadnosti.

  Tehnos u svom priop─çenju napada Miljenka Pavlakovi─ça za kojeg ka┼że da mu je jedina kvalifikacija to ┼íto je ┼íef jastrebarskog HDZ-a, a za Velimira Rajkovi─ça tvrde da je u upravu HEP-a dospio kao pripadnik HSS-a. Me─Ĺutim, Pavlakovi─ç je dosad bio dr┼żavni tajnik za financije u Ministarstvu gospodarstva, a Rajkovi─ç je dekan na Tehni─Źkom veleu─Źili┼ítu Zagreb.

  ÔÇô Pavlakovi─ç je sistematizaciju radnih mjesta i rad s riznicom u Ministarstvu doveo do savr┼íenstva. Sindikat Tehnos je na nesretan na─Źin upro prstom u ─Źovjeka koji bi trebao rije┼íiti ba┼í one probleme zbog kojih se oni bune ÔÇô rekao je predsjednik uprave HEP-a Leo Begovi─ç.

  Pavlakovi─ç pak ka┼że kako ne bje┼żi od toga da je strana─Źki obojen, ali to nije razlog da ga netko, tko ga ne poznaje, proziva da je nestru─Źan. Branimir Hora─Źek, ┼íef NO HEP-a, ka┼że kako je nova uprava izbalansirana: troje ─Źlanova je iz te tvrtke, a dvoje izvan nje.
 
11/3/2009 - U Upravu HEP-a ponovno imenovani politi─Źki kadrovi
Izvor - Business.hr, 03. studeni 2009.
 
 • O─Źekujemo da nam Vlada i NO objasne kakve su to izvrsne programe za korporativno upravljanje HEP Grupom predlo┼żili novi ─Źlanovi Uprave Miljenko Pavlakovi─ç i Velimir Rajkovi─ç, kada nitko od 2200 fakultetski obrazovanih radnika HEP-a nije bio dovoljno dobar za ta mjesta, ka┼że se u priop─çenju.

  Sindikat isti─Źe kako je Pavlakovi─çu ┼íefovanje HDZ-om u Jastrebarskom, dok je Rajkovi─ç imenovan po politi─Źkom klju─Źu iz kvote HSS-a.

  Sindikati ─çe stoga od poslodavca tra┼żiti hitno ispravljanje svih unutarnjih nepravilnosti u HEP-u, a ima ih mnogo, tvrdi se u priop─çenju. Primjerice, ne postoji popis i opis poslova u HEP-u, zapo┼íljavanje nije u skladu s aktima po kojima se mora napraviti interni natje─Źaj, a Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta je predimenzioniran, te napravljen u korist poslovodstva.

  Tako─Ĺer ─çe tra┼żiti smjenu Petra ─îubeli─ça, direktora HEP Proizvodnje d.o.o. i ┼Żarka Mudrov─Źi─ça, direktora HEP Trgovine d.o.o, koji svojim primjerom pokazuju kako na poslovanje HEP-a utje─Źe kadroviranje nestru─Źnih ljudi. ─îubeli─ç je do┼íao u HEP s poslova odr┼żavanja vagona u H┼Ż-u, te kroz dva mjeseca postao direktorom najva┼żnijeg dijela HEP-a. Postao je poznat po potpunom blokiranju rada Radni─Źkog vije─ça i drasti─Źnom rezanju tro┼íkova odr┼żavanja postrojenja.Mudrov─Źi─ç je direktor HEP Trgovine koja je sklopila sporni ugovor o kupnji struje po 83 eura za megavatsat (MWh) od EFT-a.
 
11/3/2009 - Sindikat: HDZ i HSS opet imaju svoje ljude u HEP-u
Izvor - Novi list, 03. studeni 2009.
 
 • Nadzorni odbor HEP-a potvrdio je ju─Źer nove ─Źlanove uprave ovog poduze─ça, koje je u petak predlo┼żila Vlada. Osim ranije imenovanog Lea Begovi─ça na mjestu predsjednika uprave, nju ─çe ─Źiniti tri dosada┼ínja HEP-ova zaposlenika ÔÇô Snje┼żana Pauk, prva ┼żena u upravi HEP-a dosad, zatim Dubravko Luka─Źevi─ç i Damir Pe─Źvarac. Izvan HEP-a, u upravu dolaze Miljenko Pavlakovi─ç, dosada┼ínji dr┼żavni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i Velimir Rajkovi─ç, dekan i profesor Teni─Źkog veleu─Źili┼íta u Zagrebu. Snje┼żana Pauk dosada┼ínja je direktorica HEP-ovog Sektora kontrolinga, dok je Dubravko Luka─Źevi─ç radio na mjestu pomo─çnika direktora HEP Proizvodnje. Damir Pe─Źvarac u upravu sti┼że s mjesta direktora HEP-ovog distribucijskog sustava Elektroslavonije.

  HEP-ov sindikat TEHNOS, isti─Źe njegov predsjednik Denis Geto, pozdravlja dolazak triju HEP-ovaca na mjesto ─Źlanova uprave, no tra┼żit ─çe od Vlade, s druge strane, obja┼ínjenje zbog ─Źega se, pored 2.200 magistara i doktora znanosti koji u HEP-u rade, u upravu i dalje dovode politi─Źki kadrovi. Miljenko Pavlakovi─ç, dosada┼ínji predsjednik Skup┼ítine HEP-a, nema za HEP bitnijih referenci, no predsjednik je HDZ-a u Jaski. Velimir Rajkovi─ç bit ─çe ─Źlan uprave za razvoj, ─Źovjek iz kvote HSS-a, stranke koja je i do sada u upravi HEP-a imala svoj kadar.

  ÔÇô Uprava HEP-a jest politi─Źki postavljena, pa sam tako postavljen i ja, no uz kriterij stru─Źnosti, odgovorio je ju─Źer Rajkovi─ç na pitanje kako je predlo┼żen i imenovan u upravu HEP-a. Njegovo je ─Źlanstvo u HSS-u, ka┼że, tradicionalno, budu─çi da su mu i djed i otac bili ─Źlanovi te stranke, no on sam, zaklju─Źuje, nikad nije bio politi─Źki aktivan.

  Unutar HEP-a, neslu┼żbeno se mo┼że ─Źuti, troje njihovih zaposlenika nevoljko je pristalo u─çi u upravu. Za pla─çu od petnaestak tisu─ça kuna puno je ljudi iz HEP-a odbilo upravlja─Źku funkciju u tom ┬╗osinjem gnijezdu┬ź. Kako najavljuju iz TEHNOS-a, bude li ju─Źer postavljena uprava ignorirala sindikate, oni ─çe u javnost ┬╗pustiti┬ź, najavljuje Geto, ┬╗niz nelogi─Źnosti prouzro─Źenih lo┼íim poslovanjem tvrtke┬ź. Za po─Źetak, tra┼żit ─çe da se ispitaju mnogobrojna zapo┼íljavanja unutar HEP-a, provedena bez prethodnih internih natje─Źaja, a nova ─çe se uprava kona─Źno morati pozabaviti i sistematizacijom radnih mjesta, jer 14.000 ljudi godinama radi bez ikakvog popisa, i opisa poslova.
 
11/2/2009 - HEP: imenovani ─Źlanovi Uprave HEP-a
Izvor - Hina, 02. studeni 2009.
 
 • Nadzorni odbor Hrvatske elektroprivrede (HEP) je u ponedjeljak na sjednici za nove ─Źlanove Uprave HEP-a imenovao Snje┼żanu Pauk, Dubravka Luka─Źevi─ça, Velimira Rajkovi─ça, Miljenka Pavlakovi─ça i Damira Pe─Źvarca, priop─çeno je iz HEP-a.

  Kako se navodi, Nadzorni odbor nove je ─Źlanove imenovao jednoglasno, a odluka o stupa na snagu danom dono┼íenja, odnosno od danas.

  Novi ─Źlanovi Uprave HEP-a imenovani su na prijedlog Vlade koja je s pro┼ílotjedne sjednice Nadzornom odboru i predlo┼żila da se za ─Źlanove Uprave imenuju Snje┼żana Pauk, Dubravka Luka─Źevi─ç, Velimir Rajkovi─ç, Miljenko Pavlakovi─ç i Damir Pe─Źvarac.

  Na ─Źelu Uprave HEP-a od 25. rujna ove godine je Leo Begovi─ç.

  ...
 
11/1/2009 - Imenovanja i razrješenja u HEP-u i HFP-u
Izvor - Hina, 30. listopad 2009.
 
 • Radi odlaska na novu du┼żnost, Miljenko Pavlakovi─ç, koji je predstavljao Vladu RH, opozvan je s du┼żnosti ─Źlana Glavne skup┼ítine HEP-a, a Nadzornom odboru dru┼ítva predlo┼żeno je imenovanje novih ─Źlanova Uprave HEP-a Snje┼żane Pauk, Dubravka Luka─Źevi─ça, Velimira Rajkovi─ça, Miljenka Pavlakovi─ça i Damira Pe─Źvarca, priop─çeno je danas sa zatvorene sjednice Vlade.

  Du┼żnosti dosada┼ínjeg predsjednika i ─Źlanova Upravnog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju razrije┼íeni su Damir Polan─Źec, Petar ─îobankovi─ç, radi odlaska na novu du┼żnost, te Slobodan Uzelac, na osobni zahtjev, a do imenovanja ministra gospodarstva, rada i poduzetni┼ítva predsjednikom i ─Źlanovima imenovani su Petar ─îobankovi─ç, Bianca Matkovi─ç i Tamara Obradovi─ç Mazal, stoji u priop─çenju.
 
11/1/2009 - Srpski trgovac strujom Hamovi─ç ┼żeli kupiti HEP
Izvor - Slobodna dalmacija, 29. listopad 2009.
 
 • Dok novi predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede Leo Begovi─ç najavljuje preispitivanje, kako ka┼że, prija┼ínjih nepovoljnih ugovora te tvrtke s isporu─Źiteljima struje, u najve─çemu HEP-ovu dobavlja─Źu, EFT-u, otkrivaju kako su dvije strane dogovorile nove isporuke struje.

  Prema rije─Źima suvlasnika i predsjednika Uprave EFT-a Vuka Hamovi─ça, najve─çega srbijanskog trgovca strujom, koli─Źine elektri─Źne energije koju ─çe ta tvrtka isporu─Źiti HEP-u tijekom 2010. otprilike su na razini prija┼ínjih isporuka.

  Poslovi i u Londonu

  Iako Vuka Hamovi─ça mediji na podru─Źju biv┼íe Jugoslavije ─Źaste epitetom kontroverznog, skupina hrvatskih novinara ovih dana mogla se uvjeriti u suprotno.

  U beogradskoj ispostavi EFT-a, Vuk Hamovi─ç i njegovi najbli┼żi suradnici su nam u poduljem razgovoru iznijeli povijest i gabarite poslovanja kompanije koja je najve─çi trgovac elektri─Źnom energijom u jugoisto─Źnoj Europi.

  I u Hrvatskoj radi tvrtka k─çer EFT-a, a na pitanje je li spreman sudjelovati u privatizaciji HEP-a ili izgraditi elektroenergetsko postrojenje u na┼íoj zemlji, Hamovi─ç daje na─Źelno pozitivan odgovor.

  - Zainteresirani smo za ┼íirenje poslovanja i ulaganja na svim tr┼żi┼ítima na kojima poslujemo. U slu─Źaju Hrvatske, kao i jo┼í nekih drugih zemalja, ─Źekamo da dr┼żava donese energetsku strategiju i druge dokumente vezane uz privatizaciju energetike. Tek tada mo─çi ─çemo procijeniti bismo li se, i na koji na─Źin, pojavili kao ulaga─Źi ÔÇô kazao nam je Vuk Hamovi─ç, kojega, kako ka┼że, ─Źude neke interpretacije ugovora EFT-a i HEP-a o isporuci struje za 2009. po cijeni od 80 eura za megavatsat. Optu┼żba, navodi Hamovi─ç, da je cijena od 80 eura ┼ítetna za HEP, neosnovana je.

  Šokantni padovi

  - To─Źno je da se cijena megavatsata trenuta─Źno kre─çe oko 45 eura. Pad cijena s vi┼íe od 80 na 40 eura, najve─çi je u posljednjih nekoliko desetlje─ça. U trenutku kada je HEP prihvatio na┼íu ponudu, u ljeto 2008., nitko nije mogao predvidjeti da ─çe cijena do─çi na ovu razinu. Cijena je, ina─Źe, po─Źela naglo padati u listopadu 2008. zbog gospodarske krize ÔÇô ka┼że prvi ─Źovjek EFT-a, isti─Źu─çi podatak da je njegova kompanija u rujnu pro┼íle godine od Elektroprivrede BiH kupila struju po cijeni od 83 eura za megavatast.

  Hrvatskoj elektroprivredi promatra─Źi zamjeraju i to ┼íto je na natje─Źaju koji je dobio EFT tra┼żila godi┼ínju nabavu umjesto da je raspisivala vi┼íe natje─Źaja i tako se osigurala od cjenovnih ┼íokova. Nenad Savi─ç, direktor za kumunikacije EFT-a, ocjenjuje da je politika nabave struje HEP-a u skladu s dobrim obi─Źajima.

  - HEP nabavlja 75 posto nedostaju─çih koli─Źina elektri─Źne energije unaprijed na godi┼ínjim tenderima, a ostatak na mjese─Źnim i dnevnim. Svaka elektroprivreda je jednostavno obvezna osigurati isporuku struje i zato najve─çi dio deficita osigurava unaprijed ÔÇô dodaje Savi─ç.

  - Svaka cijena koja se dobije na natje─Źaju je opravdana jer je posljedica situacije na tr┼żi┼ítu u danom trenutku. ┼áto se ti─Źe dvojbe je li bolje kupovati ve─çinu nedostaju─çe struje na mjese─Źnoj ili dnevnoj bazi, dovoljno je sjetiti se nedavnog slu─Źaja kada je nestalo struje u cijeloj Kaliforniji jer je regulator odlu─Źio kupovati struju dan za danom ÔÇô komentira Vuk Hamovi─ç.

  Osobna karta EFT-a

  - osnovan prije 9 godina
  - godišnji promet od milijardu eura
  - isporuke HEP-u ─Źine 9 posto prometa
  - posluje u 19 zemalja
 
11/1/2009 - Mravak negira zlouporabu polo┼żaja u slu─Źaju Buljuba┼íi─ç
Izvor - Novi list, 29. listopad 2009.
 
 • Kako je i za┼íto na pla─çi u ┬╗Hrvatskoj elektroprivredi┬ź bio HDZ-ovac Rade Buljuba┼íi─ç koji je istovremeno radno vrijeme provodio u sredi┼ínjici vladaju─çe stranke punih je sat i pol vremena na ┼Żupanijskom sudu u Zagrebu obja┼ínjavao donedavni ┼íef Uprave HEP-a Ivan Mravak.

  Negiraju─çi da je zlouporabio svoj polo┼żaj i ovlasti, biv┼íi ─Źelnik HEP-a poku┼íao je istra┼żnoj sutkinji Jadranki Mandu┼íi─ç objasniti da kazneno djelo u ┬╗slu─Źaju Buljuba┼íi─ç┬ź nije ni po─Źinjeno.

  Osim Mravka, ispitani su i ┼Żeljko Dori─ç, direktor proizvodnje u HEP-u, te Antun Crni─ç, direktor HEP-ove Direkcije za pravne, kadrovske i op─çe poslove.

  Njih dvojica nisu iznosili obrane, ve─ç su se branili ┼íutnjom, dok je Mladen Beljo, direktor pogona elektrana zamolio odgodu ispitivanja. Sve optu┼żbe porekao je i osumnji─Źeni rukovoditelj HEP-ove slu┼żbe pripreme i odr┼żavanja Aleksandar Bernik.

  Petorka iz HEP-a pod istragom se na┼íla nakon ┼íto je sredinom kolovoza izbila afera s Buljuba┼íi─çevim fiktivnim radnim odnosom u toj dr┼żavnoj tvrtki.

  Naime, povratnik iz Australije, ina─Źe po zanimanju tokar, navodno je na ra─Źun ─Źlanske iskaznice HDZ-a dobio zaposlenje u HEP-u, no tamo je samo dobivao pla─çu, a stvarno je radio u sredi┼ínjici stranke. Na posao uop─çe nije dolazio, dobio je na kori┼ítenje stan od 89 ─Źetvornih metara, te ga lani otkupio po upola ni┼żoj cijeni od tr┼żi┼íne, pla─çan mu je tro┼íak mobitela, i za sada se sumnja da je HEP ovom aferom o┼íte─çen za 671.159 tisu─ça kuna.
 
11/1/2009 - HEP pokušava raskinuti nepovoljni ugovor o kupnji struje iz uvoza
Izvor - Novi list, 27. listopad 2009.
 
 • HEP ─çe, kako najavljuje Leo Begovi─ç, novi predsjednik uprave tog poduze─ça, poku┼íati do sredine studenog raskinuti nepovoljan ugovor o nabavi struje iz uvoza, sklopljen 2008. godine, za vrijeme biv┼íe uprave na ─Źelu sa smijenjenim Ivanom Mravkom.

  Rije─Ź je o, podsjetimo, ugovoru kojim je u ljeto 2008. godine HEP od srbijanske tvrtke EFT, koja trguje strujom u Europi, kupio 125 MW elektri─Źne energije za 2009. godinu po cijeni od 80 eura po megavatsatu.
  Nekoliko mjeseci kasnije cijena je pala na 45 eura, zbog ─Źega se HEP prozivalo, a kako sada napominje Begovi─ç, ugovor je sklopljen prema tada┼ínjoj cijeni struje na tr┼żi┼ítu, no u njega je trebalo ugraditi mogu─çnost raskida.

  Pravni tim HEP-a, napominje, tra┼żi mogu─çnost kako ugovor uskoro raskinuti, ─Źime bi se u┼ítedjelo stotinu milijuna kuna.

  Sve nacionalne elektroprivrede, pa tako i HEP, struju iz uvoza moraju kupovati unaprijed za godinu dana, ┼żele li sigurnu opskrbu, ┼íto zna─Źi da u tom trenutku pla─çaju i tr┼żi┼íno va┼że─çu cijenu. Struja se u uvozu mo┼że kupovati i kratkoro─Źnim ugovorima, no to podrazumijeva i rizik od jo┼í ve─çe nabavne cijene.

  Kako poja┼ínjavaju u EFT-u, od kojeg HEP kupuje struju unatrag osam godina za svaku godinu unaprijed, klauzula u ugovoru kojom bi se HEP-u omogu─çio raskid ugovora, podrazumijevala bi i daleko ve─çu cijenu od tada pla─çene. Ne postoji klauzula o tome da onaj koji struju kupuje unaprijed smanji uvezenu koli─Źinu struje u slu─Źaju pada njene cijene, jer bi to za trgovca strujom zna─Źilo velike gubitke.

  Snabdjeva─Ź HEP-a, u ovom slu─Źaju EFT, ka┼żu u tom poduze─çu, tako─Ĺer mora tu energiju na tr┼żi┼ítu kupiti, i u slu─Źaju otkazivanja HEP-a negdje je drugdje plasirati, ┼íto nosi nove rizike.

  Sve velike elektroprivrede, zaklju─Źuju, struju uglavnom kupuju ljeti, kad je cijena najpovoljnija, ┼íto je lani, kao i ove godine, u─Źinio i HEP, za to plativ┼íi tr┼żi┼ínu cijenu. Po cijeni od 45 eura za megavatsat HEP je struju od EFT-a ovoga ljeta kupio i za 2010. godinu.
 
11/1/2009 - Begovi─ç: Nema poskupljenja iako je HEP struju preplatio 100 milijuna eura
Izvor - Business.hr, 26. listopad 2009.
 
 • Begovi─ç je u sredi┼ínjem Dnevniku HTV-a negirao da ─çe zbog ulaska Hrvatske u EU poskupjeti struja. "EU od nas ne tra┼żi poskupljenje struje, ona tra┼żi da se otvore tr┼żi┼íta", kazao je.

  Na novinarski upit je li to─Źno da je njegov prethodnik 'spr┼żio' milijardu kuna na nabavci struje, Begovi─ç je rekao da ─çe HEP u ovoj godini platiti izme─Ĺu 70 i sto milijuna eura vi┼íe nego ┼íto bi platio da je ugovarao cijene na sada┼ínjem nivou.

  Govore─çi o ugovoru o nabavci elektri─Źne energije ocijenio je da je on vrlo nepovoljan, jer ne omogu─çuje raskid. Istaknuo je kako sada s pravnim timom razgovara o tome kako raskinuti taj ugovor. "Ukoliko ga raskinemo negdje polovicom studenoga i u prosincu u┼ítedjet ─çemo sto milijuna kuna", kazao je.

  Dodao je kako je ugovor sklopljen u vrijeme kada je cijena elektri─Źne energije bila takva kakva je bila, ali da se u ugovor trebalo staviti i mogu─çnost njegova raskida.

  Upitan da li je i on odgovoran zbog toga, jer je u to vrijeme bio predsjednik Nadzornog odbora HEP-a, Begović je rekao da taj ugovor nije nikada došao na Nadzorni odbor već je došao na Nadzorni odbor HEP trgovine, a predsjednik tog Nadzornog odbora je smijenjen.

  Istaknuo je da je su po─Źeli s revizijom ┼ítetnih ugovora te je dao nalog internoj kontroli da provede istra┼żivanje vezane uz ┼ítetne ugovore.

  Begovi─çu je predo─Źen ugovor po kojem HEP ni┼że rangiranim direktorima pla─ça podstanarstvo u Zagrebu u iznosu od ┼íest i pol tisu─ça kuna mjese─Źno. "To su situacije koje su se doga─Ĺale u HEP-u ranije, me─Ĺutim mojim dolaskom na ─Źelo Uprave to se zasigurno vi┼íe ne─çe doga─Ĺati", rekao je Begovi─ç, dodav┼íi kako takve stvari istra┼żuje USKOK i MUP.
 
11/1/2009 - Javna poduze─ça najavila bo┼żi─çnice
Izvor - HRT, 25. listopad 2009.
 
 • Vladin naputak o smanjenju ukupne mase pla─ça za 10 posto, koji je trebao biti ispunjen do 15. rujna, ve─çina javnih poduze─ça tek planira po┼ítovati. I dok su direktorima pla─çe ograni─Źene na 17.000 kuna, od zadiranja u radni─Źke pla─çe svi zaziru. Dapa─Źe, radnici mogu ra─Źunati i na bo┼żi─çnicu.

  Uprave javnih poduze─ça tvrde - bo┼żi─çnica ─çe biti. Iako za mnoge od njih jo┼í ne znaju u kojem ─çe obliku biti ispla─çene i koliko ─çe iznositi.

  Mi ─çemo napraviti sve da bude bo┼żi─çnica. Sve ┼íto budemo mogli dati radnicima, mi ─çemo im dati, rekao je predsjednik Uprave HAC-a Jurica Prskalo.

  HEP, HAC, H┼Ż, Janaf, Croatia Airlines, Plinacro, Hrvatske ┼íume, Hrvatske vode - neka su od javnih poduze─ça koja radnicima ne─çe smanjivati pla─çe. Vladin naputak o smanjenju bruto mase pla─ça za 10 posto po┼ítovat ─çe. U┼ítedjeti se, tvrde, mo┼że i bez diranja radni─Źkih pla─ça.

  U tvrki "Vu─Źe vlakova" masa pla─ça smanjena je za 7 posto. To smo postigli pobolj┼íanjem organizacije posla, restriktivnim mjerama unutar samih procesa rada, i na taj na─Źin smo uspijeli do─çi do u┼íteda od 7 posto u ovoj godini, pohvalio se direktor tvrtke H┼Ż vu─Źa vlakova Oliver Krili─ç.

  Leo Begovi─ç, predsjednik Uprave HEP-a, istaknuo je kako su u toj tvrki smanjene menad┼żerske pla─çe i dnevnice te svi izdaci, sve u cilju da se radni─Źke pla─çe ne diraju.

  U ostalim poduze─çima tako─Ĺer sli─Źna mi┼íljenja. U Janafu su, u skladu s naputkom Vlade, predlo┼żili sindikatima smanjenje mase pla─ça za 10 posto i izmjenu Kolekivnog ugovora. Pregovori su u tijeku.

  Dok jedni pregovaraju, drugi su uštede već ostvarili. U Hrvatskim vodama uštede su ostvarene na neproduktivnim troškovima te su, priopćeno je iz te tvrtke, na razini godišnjeg plana ostvarili uštedu u iznosu od 21,07 milijuna kuna. Hrvatske šume do kraja godine planiraju uštedjeti 57,5 milijuna kuna.
 
10/15/2009 - Vlada predlo┼żila novi NO HEP-a
Izvor - tportal, 15. listopad 2009.
 
 • Hrvatska je vlada na zatvorenom dijelu dana┼ínje sjednice, na prijedlog potpredsjednika vlade i ministra gospodarstva, rada i poduzetni┼ítva Damira Polan─Źeca, uputila Glavnoj skup┼ítini Hrvatske elektroprivrede d. d. prijedlog za opoziv dosada┼ínjih ─Źlanova Nadzornog odbora Dru┼ítva Kre┼íimira ─ćosi─ça, Slavka Konfica, Zdenka Juri─Źi─ça, Luciana Delbianca te Dasenka Baldasaria.

  Tako─Ĺer je upu─çen prijedlog za imenovanje novih ─Źlanova Nadzornog odbora Dru┼ítva Branimira Hora─Źeka, Kre┼íimira Dragi─ça, Dra┼żena Bo┼ínjakovi─ça, Slavka Konfica, Zvonimira Sabatia te Gordane Obran. Upu─çen je i prijedlog za imenovanje Branimira Hora─Źeka Nadzornom odboru Dru┼ítva za izbor predsjednika iz reda ─Źlanova Nadzornog odbora, priop─çeno je sa zatvorenog dijela vladine sjednice.

  Branimir Hora─Źek ravnatelj je Uprave za energetiku u Ministarstvu gospodarstva, a prije toga je bio ravnatelj Hrvatske energetske regulatorne agencije HERA, radio je i u Kon─Źaru.
 
10/9/2009 - ─ćosi─ç potvrdio da mu je ostavka sugerirana 'odozgo'
Izvor - tportal, 07. listopad 2009.
 
 • Samo dva tjedna nakon ┼íto je preuzeo mjesto predsjednika nadzornog odbora HEP-a, Kre┼íimir ─ćosi─ç podnio je ostavku na ─Źlanstvo u NO. U kratkom razgovoru za tportal Kre┼íimir ─ćosi─ç potvrdio je da je reagirao nakon 'sugestija iz politike' 'Ako je percepcija va┼żnija od ─Źinjenica, onda sam suglasan, takva je politika', komentirao je Kre┼íimir ─ćosi─ç razloge svoje ostavke, potvr─Ĺuju─çi da mu je iz Vlade bio sugeriran odlazak.

  Za razliku od na┼íeg razgovora s njim nakon preuzimanja du┼żnosti ┼íefa NO, danas je zvu─Źao vrlo rezignirano. Tada je s puno optimizma najavljivao ozbiljan anga┼żman na ozdravljenju HEP-a, da bi danas kazao kako je bio spreman preuzeti odgovornost, ali je pravo vlasnika da imenuje i smjenjuje.

  'Pravo je vlasnika da imenuje ─Źlanove nadzornog odbora. Mislim da je ja─Źanje povjerenja u institucije dr┼żave i Vladu jako va┼żno, mogu re─çi nacionalni prioritet. Ako mogu dati svoj doprinos tome, onda moj odlazak ima smisla, samo se nadam da je to po─Źetak promjena u na─Źinu funkcioniranja nadzornih odbora', komentirao je ─ćosi─ç.

  Kao pozitivan primjer, istaknuo je nadzorne odbore u razvijenim zemljama koji se popunjavaju timovima stru─Źnjaka s punim radnim vremenom, a ne politi─Źarima koji dojure na taj posao s drugog radnog mjesta. Naglasio je kako je uspje┼ínu karijeru imao i prije ulaska u politiku, ─ćosi─ç je doktorirao 1984. na FER-u, a 1991. bio je gost istra┼żiva─Ź na Aerospace Departmentu na Sveu─Źili┼ítu Michigan.

  Na pitanje je li mu odmogla ─Źinjenica da mu je sin prokurist tvrtke Korlea, od koje je HEP kupovao struju, ─ćosi─ç je izjavio: 'Apsolutno ste u pravu.' Sinu je, nakon zavr┼íene ekonomije i gospodarske diplomacije, sugerirao da se bavi energetikom, jer u tome vidi budu─çnost. Priznao je da je kolegi koji je u HEP-u bio zadu┼żen za nabavku struje, sugerirao sina, kada je od njega zatra┼żio da mu preporu─Źi nekog stru─Źnjaka.

  ┼áto se ti─Źe mogu─çnosti da postane predsjednik NO Kon─Źara, ─ćosi─ç je kazao da je '─Źuo ne┼íto o tome, ali da sve ovisi o vlasniku'.
 
10/9/2009 - HEP zamrzava otpremnine ─Źelnicima
Izvor - tportal, 07. listopad 2009.
 
 • 'U na┼íe zakonodavstvo trebalo bi uvesti klauzulu po kojoj onaj koji je pod istragom ili je osumnji─Źen nema pravo na otpremninu, odnosno da mu se to pravo, i sve ono ┼íto uz tu otpremninu ide, barem zamrzne do rezultata istrage', kazao je krajem rujna Hebrang, nakon ┼íto je javnost bila ozloje─Ĺena ─Źinjenicom ┼íto smijenjeni ─Źelnici HEP-a nakon niza afera i unato─Ź kaznenoj prijavi, zasad protiv samo jednog od njih, imaju pravo na izda┼íne nov─Źane nagrade.

  Novi predsjednik uprave HEP-a Leo Begovi─ç, ─Źini se, prihvatio je Hebrangovu inicijativu, jer, iako su do ju─Źer tuma─Źili otpremnine 'po┼ítivanjem pravnog okvira', danas iz HEP-a dolaze druga─Źije izjave. Nakon iznenadnog odlaska predsjednika NO Kre┼íimira ─ćosi─ça, na red su do┼íle i - otpremnine. 'HEP ─çe svojim aktima za slu─Źajeve da postoji osnovana sumnja o krivi─Źnom i kaznenom djelu zamrznuti otpremnine pojedinog ─Źlana uprave do okon─Źanja istrage', kazao je Radomir Mili┼íi─ç, glasnogovornik HEP-a za tportal. Doka┼że li se da su ─Źlanovi uprave po─Źinili kazneno djelo, trebali bi ostati bez unosnih otpremnina.

  No budu─çi da je rije─Ź tek o inicijativi, koju je nakon pritiska medija pokrenuo Leo Begovi─ç i koja se mora tek uvrstiti u statut, smijenjeni bi ─Źlanovi i dalje mogli ostati ÔÇô nagra─Ĺeni. Na pitanje ho─çe li se zamrzavanje otpremnina odnositi na Ivana Mravaka i smijenjene ─Źlanove uprave, glasnogovornik HEP-a Radomir Mili┼íi─ç kazao je: 'Jo┼í se ne zna ho─çe li to pravno biti mogu─çe i u koje ─çe se vrijeme u statut uvrstiti ova inicijativa novog predsjednika uprave.'

  Jo┼í jednom su iz HEP-a demantirali da smijenjenim ─Źlanovima uprave pripadaju milijunske otpremnine, obja┼ínjavaju─çi kako je rije─Ź o 'samo' nekoliko stotina tisu─ça kuna: 'Otpremnine se ispla─çuju samo u slu─Źaju da biv┼íi ─Źlan uprave napusti HEP odnosno za slu─Źaj da ne prihvati ponu─Ĺeni ugovor za novo radno mjesto. Iznos otpremnina kre─çe se u rasponu izme─Ĺu 250 i 300 tisu─ça kuna', kazali su u HEP-u.
 
10/6/2009 - ─ćosi─ç dao ostavku u Nadzornom odboru HEP-a
Izvor - Hina, 06. listopad 2009.
 
 • Kre┼íimir ─ćosi─ç dao je danas ostavku na ─Źlanstvo u Nadzornom odboru (NO) Hrvatske elektroprivrede (HEP), a samim time i na mjesto predsjednika Nadzornog odbora HEP-a, priop─çeno je iz Hrvatske elektroprivrede. ─ćosi─ç je za Hinu izjavio da osim novih poslova i obveza koje mu predstoje nema nikakvih drugih posebnih razloga za njegovu ostavku.

  Ka┼że da ne daje ostavku ni zbog kakvih problema i neregularnosti. Upitan koji su to novi poslovi i obveze, odgovara da ─çe to objaviti onaj tko ga bude na njih imenovao.

  ─ćosi─ç je u Nadzornom odboru HEP-a od 2004. godine i bio je u svom drugom mandatu u tom tijelu.

  Za predsjednika Nadzornog odbora izabran je 25. rujna ove godine, kad je Nadzorni odbor HEP-a, sukladno prijedlogu i zaklju─Źku Vlade, opozvao staru Upravu HEP-a te za novog predsjednika Uprave imenovao Lea Begovi─ça.
 
10/1/2009 - Sindikati protiv nastavka politi─Źkog kadroviranja u HEP-u
Izvor - Hina, 30. rujan 2009.
 
 • Sindikati HEP-a protive se nastavku politi─Źkog kadroviranja u toj kompaniji pa smatraju da u novu Upravu ne bi smio biti imenovan nijedan ─Źlan stare Uprave, kao i da bi trebalo smijeniti cjelokupni Nadzorni odbor (NO) HEP-a.

  Predsjednici dvaju sindikata, koji predstavljaju 10.000 od ukupno 14.200 zaposlenih u HEP-u, na dana┼ínjoj su konferenciji za novinare zatra┼żili od novog predsjednika Uprave Lea Begovi─ça da u novu Upravu postavi stru─Źne i moralne ljude iz HEP-a, umjesto politi─Źki podobnih kadrova koji su optere─çivali poslovanje te tvrtke.

  U HEP-u ima oko 1000 ljudi s posebnim ovlastima i bonusima, koji su rukovodili kompanijom na netransparentan na─Źin, a posljedica toga je udvostru─Źeni dug u zadnjih osam godina, koji sada iznosi preko 15 milijardi kuna i dosegnuo je 85 posto knjigovodstvene vrijednosti tvrtke, ustvrdio je predsjednik sindikata TEHNOS Denis Geto.

  Zbog toga u novoj Upravi vi┼íe ne─çemo politi─Źke kadrove, ni biv┼íeg predsjednika Uprave Ivana Mravka niti ostale ─Źlanove biv┼íe Uprave, kao ni njihovo imenovanje na nekakva izmi┼íljena savjetni─Źka mjesta, istaknuo je Geto.

  Za sada┼ínje stanje, kao i brojne afere koje su u posljednje vrijeme izbile u javnost, nisu krivi radnici HEP-a, istaknuo je predsjednik HES-a Dubravko ─îorak dodav┼íi kako "99 posto radnika nisu Rade Buljuba┼íi─ç i njemu sli─Źni".

  Po njegovu mi┼íljenju, i NO je kriv ┼íto nije kvalitetno nadzirao rad Uprave, pa je od premijerke Jadranke Kosor zatra┼żio da donese politi─Źku odluku o smjeni kompletnog NO-a, ne ulaze─çi u pravo vlasnika, tj. dr┼żave, da odlu─Źi o sastavu novog NO-a.

  Na novinarski upit kako su sindikalci onda prihvatili novog predsjednika Uprave Lea Begovi─ça, koji je na to mjesto do┼íao s funkcije predsjednika NO-a, ─îorak je rekao da ne─çe ulaziti u politi─Źki sukob s premijerkom koja je javno rekla da je Begovi─ç dobro radio svoj posao.

  "To je politi─Źka odluka vlasnika HEP-a, i mi si ne─çemo zatvoriti vrata za dijalog s novim predsjednikom Uprave, prvenstveno zbog 10.000 na┼íih ─Źlanova", kazao je ─îorak.

  Sli─Źno ─îorak misli i o novom predsjedniku NO-a Kre┼íimiru ─ćosi─çu, za kojega ka┼że da je dovoljno kvalificiran za tu poziciju, a za ─ćosi─çev eventualni sukob interesa "nemojte nas pitati".

  Sindikati su Begovi─çu ve─ç dali do znanja da ne─çe pristati na smanjenje pla─ça niti izmjene Kolektivnog ugovora koji vrijedi do polovice idu─çe godine, tako da ─çe novi predsjednik Uprave imati problema s provedbom Vladine odluke da se u javnim poduze─çima pla─çe smanje za 10 posto.

  Nikakvo smanjenje pla─ça za 10 posto ne─çemo prihvatiti, a premijerki i Vladi poru─Źujemo da "ako misle utjerivati strah radnicima preko nove Uprave, neka to zaborave", rekao je ─îorak.
 
10/1/2009 - ┬╗Ne┬ź politi─Źkom kadroviranju: Sindikati HEP-a tra┼że smjenu NO
Izvor - Novi list, 01. listopad 2009.
 
 • Dva HEP-ova sindikata, Hrvatski elektrogospodarski sindikat (HES) i TEHNOS, zatra┼żila su smjenu kompletnog Nadzornog odbora HEP-a, izuzev Lea Begovi─ça koji je iz tog tijela imenovan predsjednikom uprave. Od njega tra┼że da objavi kakvo je financijsko i kadrovsko stanje zatekao u HEP-u, da objavi sadr┼żaj menad┼żerskih ugovora, te odgovori na pitanje rade li biv┼íi ─Źlanovi uprave i dalje u HEP-u, odnosno koliku su otpremninu dobili.

  ÔÇô Nadzorni odbor je kriv ┼íto nije kvalitetnije nadzirao rad uprave. Begovi─ç i ostali ne mogu re─çi da ne znaju ┼íto se u HEP-u de┼íavalo. HEP zaslu┼żuje kompetentniji i kvalitetniji nadzorni odbor koji ─çe novoj upravi sjediti za vratom ÔÇô poru─Źio je na konferenciji za novinare predsjednik HES-a, Dubravko ─îorak. Begovi─çevu smjenu, ka┼że, ne tra┼że jer je smjena i biranje uprave ┬╗isklju─Źivo pravo vlasnika┬ź.

  ÔÇô U cilju funkcioniranja tvrtke dajemo mu mjesec dana da ispuni na┼íe zahtjeve. Begovi─ç spada me─Ĺu one koji nisu nau─Źili hodati po HEP-u. Ne─çemo biti prvi koji ─çe mu podmetnuti nogu, ali ─çemo pratiti svaki njegov potez ÔÇô najavio je ─îorak.

  ┼áef TEHNOS-a, Denis Geto, zatra┼żio je nastavak istrage nadle┼żnih dr┼żavnih tijela o poslovnim potezima u HEP-u, jer bi, ako sve stane na smjenama nekoliko ljudi, to moglo biti ÔÇ×┼żrtvovanje janjaca┬ź, te zametanje tragova istrage. Rukovode─çe strukture HEP-a u zadnjih su osam godina udvostru─Źile ukupne obveze HEP-a sa osam na 15 milijardi kuna, ┼íto je 85 posto knjigovodstvene vrijednosti, taj novac nije ulo┼żen u razvoj tvrtke, a pla─çe radnika ostale su na razini dr┼żavnog prosjeka, upozorio je Geto.

  ÔÇô U HEP-u se ne ┼żivi lagodno, niti su radnici HEP-a krivi za nastalo stanje. Poslodavac je poljuljao poslovni rezultat i ugled tvrtke, i ne─çemo dozvoliti da se to prelomi na le─Ĺima radnika ÔÇô ustvrdio je Geto, te najavio da ─çe ste─Źena prava radnika, koja im jam─Źi kolektivni ugovor, ako treba braniti i industrijskim akcijama.
 
10/1/2009 - Sindikat: Politi─Źke kadrove ne pu┼ítamo vi┼íe u HEP
Izvor - Slobodna dalmacija, 30. rujan 2009.
 
 • Na zajedni─Źkoj konferenciji za novinare, koja ─çe se danas odr┼żati u HEP-ovoj centralnoj zgradi u Zagrebu, sazvanoj u povodu smjene Uprave, ali i svih afera koje proteklih mjeseci potresaju tu kompaniju, govorit ─çe predstavnici dvaju sindikata, Tehnosa i Hrvatskog elektrogospodarskog sindikata.

  Kako nam je najavio predsjednik Tehnosa Denis Geto, sindikati ─çe izraziti nezadovoljstvo na─Źinom na koji je izabran novi predsjednik Uprave HEP-a Leo Begovi─ç te iznijeti zahtjev za smjenu HEP-ova Nadzornog odbora:

  - Ne ulaze─çi u stru─Źnost Lea Begovi─ça, sama ─Źinjenica da je izabran kao politi─Źko-administrativni kadar dovoljno je lo┼ía - isti─Źe Geto dodaju─çi kako je politi─Źko kadroviranje postalo sustavni problem HEP-a u kojem ima dovoljno vrlo stru─Źnog i sposobnog kadra.

  Osim ─Źlanova Uprave, ka┼że sindikalist, HEP ima oko 1000 kadrova koji u┼żivaju razli─Źite povlastice te je ve─çina tih ljudi imenovana ili zaposlena bez internog natje─Źaja, pa mnoga odgovorna i rukovode─ça mjesta u HEP-u popunjavaju kadrovi nedovoljne stru─Źnosti.

  Protiv privatizacije

  - Mi smo Begovi─çu ukazali da ─çe o njegovim potezima uvelike ovisiti i na┼íe pona┼íanje i postupanje - ka┼że Geto isti─Źu─çi da ─çe se sindikati u HEP-u, ako bude potrebno, svakom daljnjem kadrovskom uni┼ítavanju HEP-a oduprijeti i industrijskim akcijama.

  - Sna┼żno ─çemo se oduprijeti politi─Źkom kadroviranju nau┼ítrb stru─Źnog kadroviranja. To vi┼íe ne─çemo tolerirati - odlu─Źan je Geto.

  ┼áto se eventualne privatizacije HEP-a ti─Źe, sindikati smatraju da bi u tom slu─Źaju stranci ovladali svim resursima koji jednu zemlju ─Źine neovisnom i suverenom.

  Sindikati ─çe Upravi poru─Źiti da ne poku┼íava smanjiti pla─çe radnika, a iznijet ─çe i ┼íto radnici o─Źekuju od Begovi─ça i njegovih budu─çih suradnika u Upravi te rezimirati kakav je HEP biv┼ía uprava ostavila iz sebe.
 
Stranica: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32
 
 
  Sva prava pridr×ana A design