Sindikat Tehnos Sindikat Tehnos Sindikat Tehnos Sindikat Tehnos Sindikat Tehnos Sindikat Tehnos Sindikat Tehnos Sindikat Tehnos Sindikat Tehnos Sindikat Tehnos sindikat radnika HEP sindikat radnika HEP sindikat radnika HEP sindikat radnika HEP sindikat radnika HEP sindikat radnika HEP sindikat radnika HEP sindikat radnika HEP sindikat radnika HEP sindikat radnika HEP sindikat smjena sindikat smjena sindikat smjena sindikat smjena sindikat smjena sindikat smjena sindikat smjena sindikat smjena sindikat smjena sindikat smjena prava radnika tehnos prava radnika tehnos prava radnika tehnos prava radnika tehnos prava radnika tehnos prava radnika tehnos prava radnika tehnos prava radnika tehnos prava radnika tehnos prava radnika tehnos statut tehnos statut tehnos statut tehnos statut tehnos statut tehnos statut tehnos statut tehnos statut tehnos Strukovni sindikat radnika HEP-a Strukovni sindikat radnika HEP-a Strukovni sindikat radnika HEP-a Strukovni sindikat radnika HEP-a Strukovni sindikat radnika HEP-a Strukovni sindikat radnika HEP-a Strukovni sindikat radnika HEP-a Strukovni sindikat radnika HEP-a
 
 

TEHNOS na Facebook u..

         Glasnik TEHNOS_a br.2
         Glasnik TEHNOS_a br.1


Pravično bi bilo da je plaća veća:
0%
10%
20%
50%
100%
Rezultati | Arhiva


 
video

Video materijali..
 
 
Naslovnica
 
 
 
'Bio bih lud da se kao premijer idem prtljati u vlasništvo HEP-a. Država će ga dokapitalizirati'
TEHNOS strukovni sindikat radnika hep a, vruće vijesti
 
   RSS aktualnosti
 
- Priopćenje za javnost: PORUKA NOVOJ VLASTI
 
 • Zagreb, 30. studenog 2011.

  Prateći izbornu kampanju i takozvane „Programe“ svih većih političkih stranaka uoči nadolazećih parlamentarnih izbora u Republici Hrvatskoj, zaključujemo kako niti ovi izbori neće rezultirati bitnim pozitivnim promjenama, već će se nastaviti s lošim upravljanjem nacionalnom imovinom, političkim kadroviranjem u javnom sektoru te pogodovanjem krupnom kapitalu.

  Na poslovnom sustavu HEP grupe neposredno su se odrazili svi negativni učinci takvog utjecaja Vlasti. Nakon što su Ivan Mravak i njegovi prethodnici unijeli nered u HEP, Leo Begović je sa svojim suradnicima potpuno birokratizirao i otežao poslovni proces te nastavio oprobani model uništavanja struke i poslušnosti onome tko ga je postavio, a sve na štetu dugoročne održivosti poslovnog sustava HEP-a.

  Stoga budućoj Vlasti objavljujemo svoj sindikalni postizborni program za 2012. godinu, koji se sastoji od najave industrijskih akcija ukoliko se ne udovolji sljedećim zahtjevima: ~
Više o tome..

- TEHNOS organizira jednodnevno skijanje u NASSFELD-u
 

 • dana 18.12.2011. (nedjelja)


  Polazak autobusa s parkirališta ispred FER-a (Unska 3, Zagreb) u 4:30 sati.

  Povratak oko 20.00 sati.

  CIJENA PO OSOBI: 100 kn


  U cijenu nije uključena:
  - skijaška karta (cca 35€ po osobi)
  - putno osiguranje po želji (cca 20 kn) - uplata u bilo kojem osiguravajućem društvu.

  Obavezno ponijeti ispravnu i važeću putovnicu !!!


  Pozivaju se svi zainteresirani radnici da se prijave kod tajnice sindikata (u vagonu) ili na 01/6322-230 radnim danom od 9:00-12:30, a najkasnije do 15.12.2011. (četvrtak).

  Za sve dodatne inormacije nazvati 099/310-8805 (VPN 5999) ili na e-mail: zoran.buncec@hep.hr
 
 
- TEHNOS obilježio 20 godina postojanja
 
 • Zadar, 26. studeni 2011.

  U povodu 20 godina postojanja TEHNOS-a, 25. i 26. studenog u Zadru je održana svečana sjednica Skupštine sindikata. Nazočilo je 73 uzvanika - ovlaštenih delegata podružnica TEHNOS-a, članova radničkih vijeća i posebnih gostiju.~
Više o tome..

- Zahtjev za hitan sastanak Uprave HEP-a d.d. s registriranim sindikatima HEP-a
 
 • Zagreb, 26. listopada 2011.

  HRVATSKA ELEKTROPRIVREDA d.d.
  Predsjednik Uprave
  Leo Begović, dipl.ing.


  Poštovani,

  Molimo hitan sastanak Uprave HEP-a d.d. s registriranim sindikatima HEP-a.

  Na sastanku Vam želimo priopćiti sljedeće zahtjeve:

  1. U skladu sa zakonima i Kolektivnim ugovorom za HEP grupu od Vas tražimo izmjenu Upute o načinu i postupku raspisivanja oglasa za izbor novih radnika te načinu i postupku premještaja postojećih radnika, na sljedeći način:~
Više o tome..

- Ignoriranje opravdanih zahtjeva TEHNOS-a
 
 • Zagreb, 20. listopad 2011.

  HRVATSKA ELEKTROPRIVREDA d.d.
  Predsjednik Uprave
  Leo Begović, dipl.ing.


  Poštovani,

  Zbog dugotrajno izraženog nezadovoljstva članova TEHNOS-a na odnos Uprave i visokog menadžmenta HEP-a d.d. prema zahtjevima TEHNOS-a, a koje u naravi predstavljaju kršenje zakonskih propisa i odredbi Kolektivnog ugovora za HEP grupu, ovim putem Vas obavještavamo kako je TEHNOS na svojoj sjednici Glavnog odbora od 29.09.2011. godine donio odluku o pokretanju zaštite prava svojih članova izvan HEP-a, i to upućivanjem zahtjeva nadležnom Državnom inspektoratu za nadzor te pokretanjem sudskih sporova pred nadležnim sudovima protiv poslodavaca, vezano za:

  1. Izostanak informiranja sindikata o donesenim odlukama, uputama i drugim aktima,
  2. Obračun naknade plaće za rad članova radničkih vijeća i povjerenika za zaštitu na radu,
  3. Ostvarenje prava radnika na naknadu plaće za vrijeme blagdana.~
Više o tome..

- Iz medija: Zakon o reprezentativnosti sindikata
 
 • Hoće li novi zakon o reprezentativnosti sindikata istisnuti HUS i URSH iz GSV-a
  Izvor: Vjesnik, 17. 10. 2011.

  Novi zakon o reprezentativnosti udruga sindikata i poslodavaca prema svemu sudeći morat će pričekati novu vladu i novi saziv parlamenta. Budući da sindikati i poslodavci ovih dana nisu prihvatili nijedan od dva prijedloga zakona, koji je izradila ekspertna skupina, za desetak dana razgovarat će se o novom objedinjenom prijedlogu zakona.

  Novi zakon trebao je, prema dogovoru Vlade, sindikata i poslodavaca, biti donesen još proljetos, ali se sindikati nisu uspjeli složiti o novim kriterijima reprezentativnosti središnjica, kao što se o tome bez uspjeha pokušavaju dogovoriti već pet godina. U međuvremenu je posredovala i Međunarodna organizacija rada (MOR), ali su i njihovu sugestiju sindikati odbili.~
Više o tome..

- Izvod iz Zapisnika sa sjednica Glavnog odbora održanog 29. rujna 2011. godine i Predsjedništva održanog 13. listopada 2011. godine.
 
 • Zagreb, 13. listopada 2011.


  1. Zahtjevi prema Upravi HEP-a

  Postignut je usmeni dogovor s predstavnicima sindikata HES i NSR HEP-a o zajedničkom nastupu pred Upravom HEP-a d.d. te inzistiranje na:
  - izmjeni Upute o načinu i postupku raspisivanja oglasa za izbor novih radnika te načinu i postupku premještaja postojećih radnika (čl. 8. Kolektivnog ugovora za HEP grupu), kojom bi ovlaštenje za odlučivanje o potrebi zapošljavanja i premještanja radnika kao i načinu oglašavanja trebalo biti isključivo pravo ovlaštenika poslodavaca u ovisnim društvima, te se time zaustaviti trenutna blokada zapošljavanja i premještaja radnika u HEP-u. TEHNOS smatra da predmetna Uputa nije u skladu sa člankom 8. Kolektivnog ugovora, a niti sa zakonima.
  - Hitnom donošenju Pravilnika o osnovama i mjerilima za raspodjelu stimulacije.
  ~
Više o tome..

- ČESTITKA
 
 • 08. listopada 2011.


  Tehnos čestita "Dan neovisnosti" svim radnicima HEP grupe.
  Neka se nikad ne zaboravi da su za današnju slobodu i neovisnost mnogi položili svoj život.
 
 
- PREDMET: Požurnica za donošenje Pravilnika o osnovama i mjerilima za raspodjelu stimulacije
 
 • Zagreb, 19. kolovoz 2011.


  HRVATSKA ELEKTROPRIVREDA d.d.
  n/r predsjednika Uprave LEA BEGOVIĆA, dipl.ing.


  Poštovani,

  Sukladno članku 73. Kolektivnog ugovora za HEP grupu (HEP Bilten broj 237), poslodavac je u obvezi donošenja Pravilnika o osnovama i mjerilima za raspodjelu stimulacije.

  Iako je obavljeno savjetovanje sa sindikatima o prijedlogu predmetnog Pravilnika, isti još uvijek nije donesen. Ovim putem upućujemo požurnicu za njegovo donošenje, ili molimo za objašnjenje nemogućnosti njegovog donošenja.

  Predsjednik TEHNOS-a:
  Denis Geto, dipl.ing.
 
 
- Predmet : Kadrovska politika Uprave HEP-a d.d., očitovanje, traži se
 
 • Zagreb, 19. kolovoza 2011.


  HRVATSKA ELEKTROPRIVREDA d.d.
  Predsjednik Uprave
  Leo Begović, dipl.ing.


  Poštovani,

  Uočavamo da se od strane Uprave HEP-a d.d. i nadalje provodi krajnje restriktivna kadrovska politika u HEP Grupi, kojom se ne odobravaju nova zapošljavanja, uskraćuju se suglasnosti za premještaje, a rijetki odobreni zahtjevi za popunjavanje radnih mjesta prolaze u pravilu samo ako su vrednovanja tih radnih mjesta sa sniženim koeficijentima.~
Više o tome..

- Knjižare PROFIL za članove TEHNOS-a..
 
 • Knjižare PROFIL članovima TEHNOS-a nude školske knjige za godinu 2011.-2012. po povoljnijim uvjetima. Više o tome..
 
 
- Sindikati HEP-a održali tiskovnu konferenciju
 
 • Zagreb, 20. lipnja 2011.

  Nezadovoljni načinom na koji se vodi proces izrade energetskih zakona, sindikati HES, NSRHEP-a i TEHNOS te predstavnik radnika u Nadzornom odboru HEP-a d.d. gospodin Jadranko Berlengi održali su 15. lipnja 2011. godine tiskovnu konferenciju.

  U žarištu nezadovoljstva našlo se Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva koje je nositelj izrade zakona.

  Sindikate je razljutilo kontinuirano ignoriranje struke HEP-a i prijedlozi zakona u koje je ugrađeno mnoštvo otežavajućih odredbi za HEP grupu a koje ne zahtjevaju direktive EU.

  Sindikati HEP-a time poručuju da ih ne impresionira ničija pozicija i ovlasti, već da su spremni svim sredstvima preventivno djelovati i obraniti HEP i javni interes Republike Hrvatske.
 
 
- Izvod iz Zapisnika sa sjednice Glavnog odbora TEHNOS-a održane 03. lipnja 2011. godine.
 
 • Zagreb, 17. lipnja 2011.


  Ad 1. Informacije o izvršenim aktivnostima i aktualnim događanjima


  Kolektivni ugovor

  Dosadašnjom primjenom novog Kolektivnog ugovora, najviše problema prouzročila je potreba donošenja dva akta:
  - Uputa o načinu i postupku raspisivanja oglasa za izbor novih radnika te načinu i postupku premještaja postojećih radnika (čl. 8. KU-a). Navedenim aktom bitno se produljila i zakomplicirala procedura. Dodatno je uočeno kako Uprava HEP-a d.d. uskraćuje suglasnosti velikoj većini zahtjeva direktora za objavom slobodnih radnih mjesta. S obzirom da Zakon o tržištu električne energije ograničava vladajućem društvu utjecaj na operativne odluke ovisnih društava, Uputa nije donesena u skladu sa Zakonom. Stoga će TEHNOS uputiti zahtjev Upravi HEP-a d.d. za usklađenje donesene Upute i drugih sličnih akata sa Zakonom. Također će se u dogovoru s ostalim sindikatima razmotriti pokretanje postupka aneksiranja Kolektivnog ugovora, te izmjenu članka 8. KU-a.

  - Pravilnik o kriterijima i mjerilima za raspodjelu sredstava za stimulaciju radnika (čl. 73. KU-a). TEHNOS izražava nezadovoljstvo činjenicom da pravilnik još uvijek nije donesen iako je prošlo već pet mjeseci od potpisivanja KU-a. S obzirom da je prije nekoliko dana sindikatima poslan poziv za sastanak na ovu temu, očekujemo skoro donošenje tog pravilnika. TEHNOS će inzistirati na transparentnosti dodjeljivanja stimulacije, odnosno javno objavljivanje podataka o stimuliranim radnicima.

  ~
Više o tome..

- Kako su čelnici sindikalnih središnjica izigrali sindikate, 717.000 potpisa građana i ubili Praznik rada.
 
 • Zagreb, 13. svibanj 2011.

  KRONOLOGIJA


  1. U svibnju 2010. godine Vlada RH u saborsku proceduru uputila je izmjene Zakona o radu kojima se predviđa ukidanje produžene primjene prava iz starog kolektivnog ugovora sve do potpisivanja novog ugovora. Takva bi promjena značila da radnici u vremenu između završetka starog i potpisivanja novog ugovora mogu vrlo lako ostati bez velikog broja svojih stečenih prava.

  2. Sindikati su odgovorili referendumskim pitanjem „Jeste li za zadržavanje važeće zakonske odredbe o produženoj primjeni pravnih pravila sadržanih u kolektivnim ugovorima“ koje je svojim potpisom podržalo više od 700.000 građana. To je ujedno bila i prva takva inicijativa koja je uspjela u Hrvatskoj (u dva tjedna uspjelo se prikupiti potreban minimum od 10% potpisa ukupnog biračkog tijela).

  3. Vlada je raznim taktikama pokušala izbjeći ustavnu obvezu raspisivanja referenduma~
Više o tome..

- Uputa članovima TEHNOS-a: PRAVO NA ODMOR (STANKU) ZA VRIJEME RADNOG VREMENA
 
 • Zagreb, 2. svibanj 2011.

  S obzirom na činjenicu da povremeno dobijamo upite naših članova o pravu na stanku za vrijeme radnog vremena, izdajemo ovu Uputu.

  Kolektivnim ugovorom za HEP grupu propisano je pravo radnika na stanku za vrijeme radnog vremena u trajanju 30 minuta (za 8-satni radni dan), odnosno 45 minuta (za 12-satni smjenski radni dan).

  Poslodavac mora svakom radniku omogućiti pravo na stanku.

  Zbog potrebe procesa rada, poslodavac može radniku zabraniti korištenje stanke, no tada je dužan:

  1. Donijeti odluku o konkretnim radnim mjestima na kojima radnici ne mogu koristiti svoje pravo na stanku.

  2. Radniku zbrajati (kumulirati) neiskorištene sate stanke.

  3. Donijeti odluku o vremenu kada će radnik iskoristiti kumulirane sate (preraspodjela tijekom iste kalendarske godine).

  Sve članove TEHNOS-a koji smatraju da im nije omogućeno pravo korištenje stanke, molimo da se obrate svom sindikalnom povjereniku ili u tajništvo TEHNOS-a na telefon 01/6322-230 (radnim danom od 9,00-13,00 sati).


  D.G.
 
 
- SRETAN PRAZNIK RADA
 
 • Međunarodni praznik rada obilježava se kao spomen na velike radničke demonstracije održane u Chicagu dana 1. svibnja 1886. godine, kada je u sukobima s policijom poginulo više od dvije stotine radnika, a osmero je radnika osuđeno na smrt.

  Demonstracije su održane radi zahtjeva radnika za osamsatnim radnim vremenom.
  1. svibnja se kao međunarodni praznik rada obilježava od 1889. godine, a u Hrvatskoj je prvi put obilježen 1890. godine u Maksimiru.

  U 20. je stoljeću se datum s vremenom etablirao kao anarhistički i socijalistički blagdan, te je baš u tim krugovima poznat i kao Međunarodni dan radnika, odnosno Praznik rada. U ovom je obliku prvi svibnja postao međunarodno slavlje socijalnih i ekonomskih uspjeha radničke klase i sindikalnog pokreta.

  Tom prigodom čestitamo 1.svibnja svim radnicima Hep-a.
 
 
- Izvješće o Akcijskom planu za restrukturiranje HEP grupe
 
 • Zagreb, 11. travnja 2011.

  Rukovodeći se većinskim stavom izraženim kroz javne rasprave na temu implementacije 3. paketa energetskih zakona EU, izrađeni su prijedlozi energetskih zakona kojima je omogućeno restrukturiranje HEP-a po tzv. modelu ITO (Independant Transmission Operator) – Neovisni operator prijenosa.~
Više o tome..

- TEHNOS od poslodavca prihvatio službeni automobil
 
 • Zagreb, 8. travnja 2011.

  Uprava HEP-a d.d. prije otprilike godinu dana donijela je odluku kojom je sindikatima ponudila dodatna prava, u obliku nadoknade putnih troškova za predsjednika sindikata ili dodjele službenog automobila na korištenje 24 sata.

  Putni troškovi za prisustvovanje sjednicama tijela sindikata te obilazak podružnica su najveći izdatak u djelatnosti sindikata, te je u svrhu smanjenja troškova TEHNOS ponudu prihvatio, koja je nedavno i realizirana.

  Prema našim informacijama, to pravo su iskoristili i ostali sindikati.

  TEHNOS se ovim putem zahvaljuje Upravi HEP-a.

  TEHNOS će automobil vratiti ako članovi sindikata smatraju da smo donijeli lošu odluku ili u trenutku kada poslodavac zatraži njegov povrat.
 
 
- TEHNOS kreće u obranu opstojnosti radnih mjesta smjenskih i drugih operativnih radnika
 
 • Zagreb, 13. ožujak 2011.

  U današnjim uvjetima, kada je nominalno zaposleno više radnika nego što je potrebno, TEHNOS ne može prihvatiti diskriminaciju radnika i njihovih radnih mjesta na poslovima održavanja elektroenergetskih postrojenja i objekata te na poslovima u smjenskom radu (operativni radnici), koja se sustavno provodi već niz godina.

  ~
Više o tome..

- GLASUJTE NA IZBORIMA ZA RADNIČKA VIJEĆA
 
 • Zagreb, 11. ožujak 2011.

  U većini organizacijskih jedinica HEP grupe u tijeku su izbori za radnička vijeća.

 • Radničko vijeće se može utemeljiti samo ako na izbore izađe najmanje 1/3 radnika. Stoga izađite na izbore, pa makar Vas ova tema ne zanimala. Radnička vijeća moramo imati, jer nikada ne znate kada će baš Vama zatrebati njihova pomoć.
 • Nemojte glasati za određenu listu samo zato što ju je predložio sindikat čiji ste Vi član, niti zato što Vaš sindikalni povjerenik tako preporuča, već glasujte za listu gdje se nalaze imena onih radnika za koje mislite da bi najbolje mogli zastupati prava radnika.
 • Svim radnicima HEP-a u čijim organizacijskim jedinicama još nije utemeljeno radničko vijeće preporučamo da pokrenu inicijativu za utemeljenje. Ako ne znate kako, obratite se nama.


 • Mnogi poistovjećuju sindikat s radničkim vijećem, no postoje ogromne razlike.
 • Sindikat je udruga koja zastupa svoje članove, pregovara o tarifnim pitanjima (kolektivni ugovor), daje članovima pravnu podršku, te inicira izbore i podržava radnička vijeća. Sindikat se služi pritiscima, pa i štrajkom.
 • Radničko vijeće zastupa sve radnike. Ono ne smije ići u štrajk, već koristi zakon kao oružje, argument, ideju, konkretne prijedloge rješenja. Ukoliko je pritisak potreban, radničko vijeće može koristiti pomoć sindikata. Poslodavac nije dužan sindikatu (već samo radničkom vijeću) dostaviti izvještaj o poslovanju, prekovremenom radu, radnom vremenu, savjetovati se kod namjere davanja otkaza radniku, premještaja i slično.
 • No najvažnija zajednička uloga i sindikata i radničkog vijeća je vođenje brige o ugroženim pravima i interesima radnika, provođenju zakona i kolektivnih ugovora.


 • Isprepletene uloge predstavnika sindikata i predstavnika koje su odabrali svi radnici, zahtjevaju međusobnu suradnju.

  Mnogi sindikati smatraju da su radnička vijeća izmišljena samo zato da bi se uz njihovu pomoć eliminirali sindikati iz poduzeća. Sindikat griješi kada se olako odriče radničkog vijeća i utjecaja koji se preko njega može ostvariti. Tamo gdje sindikati sa radničkim vijećima rade, gdje ulažu u informiranje i obrazovanje ljudi, postižu se odlični rezultati.
  Radnička vijeća u HEP-u još uvijek nisu dosegla ni približnu razinu ovlasti koju im daje zakon. Potrebno je dalje unaprjeđivati njihov utjecaj.
  Stoga će TEHNOS odmah nakon dovršetka izbornih postupaka posredovati i potaknuti članove radničkih vijeća na kvalitetno obrazovanje, koje im poslodavac mora omogućiti.
 
 
Stranica: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
  Sva prava pridržana A design